Ce semnificație are postul negru și când trebuie ținut în Săptămâna Patimilor? Înainte de a se bucura de sărbătoarea Învierii Domnului, creștinii ortodocși trebuie să respecte, potrivit tradiției bisericești, 40 de zile de post.

Această perioadă de abstinență este menită să îi pregătească pe oameni, atât din punct de vedere fizic, cât și spiritual, pentru a se bucura de Duminica Învierii, care pică pe data de 16 aprilie în 2023.

Ce semnificație are postul negru și când trebuie ținut în Săptămâna Patimilor?

Postul negru este cel mai aspru mod de abstinență pe care îl practică creștinii ortodocși, în special în perioada Sărbătorilor Pascale. Acest fel de post se ține în mod special în Vinerea Mare, numită și Vinerea Neagră din Săptămâna Patimilor.

Citește și: Floriile 2023: Pe ce dată se sărbătorește Duminica Floriilor în acest an? Tradiții și obiceiuri

Această zi reprezintă momentul în care Hristos a fost răstignit pe Cruce. Pentru ca oamenii să poată înțelege măcar o mică parte din patimile Mântuitorului, Biserica Ortodoxă a stabilit ca în această zi, creștinii să țină post negru.

Cum se ține postul negru potrivit tradiției?

Postul negru reprezintă abținerea totală de la hrană, atât lichidă, cât și solidă, inclusiv de la apă și pâine, dar și de la gândurile și gesturile necurate, până la finalul zilei. 

În cazul în care creștinii care țin un astfel de post întâmpină stări de slăbiciune, pot lua pe parcursul zilei o bucățică de anaforă, numită și pâine sfințită, dar și trei înghițituri de aghiazmă, adică apă sfințită.

Citește și: Zile libere de Paște 2023: Câte zile vor sta acasă angajații?

În cazul în care postul negru este prea dificil și nu poate fi dus la capăt, este bine ca în această zi credincioșii să nu mănânce decât o dată, de preferat produse alimentare care nu conțin

proteine de origine animală.

De asemenea, în această zi de abstinență totală, oamenii trebuie să se împace cu toate persoanele cu care au anumite neînțelegeri, dar și să se abțină de la păcate.