Lunea Mare: Tradiții și obiceiuri. A început Săptămâna Patimilor, în care este încărcată cu tradiții și obiceiuri în fiecare zi. În această săptămână se fac slujbe bisericești pentru pomenirea ultimelor zile ale lui Hristos pe pământ înainte de răstignire și învierea Lui. Lunea Mare este prima zi din Săptămâna Patimilor și din ultima săptămână de post înainte de Paște. Iată ce tradiții și obiceiuri sunt în Lunea Mare!
Lunea Mare: Tradiții și obiceiuri. Ce trebuie să faceți în această zi
Lunea Mare este prima săptămâna din Săptămâna Patimilor, după Duminica Floriilor. În această zi, preotul citește istoria lui Iosif cel preafrumos, patriarhul din Vechiul Testament în care Biserica a văzut preînchipuirea lui Hristos.
Începând cu seara Floriilor și până în Sfânta zi de Sâmbăta Mare, în toate bisericile se săvârșesc slujbe speciale, numite denii.
Fiecare zi din Săptămâna Patimilor are semnificații importante, dar și tradiții și obiceiuri de care credincioșii țin cont. Lunea Mare este marcată de o serie de tradiții, obiceiuri și superstiții, iar Biserica Ortdoxă recomandă ca ele să fie respectate pentru a avea parte de noroc în restul anului.
În Lunea Mare începe curățenia de Paște 2023, iar casele creștinilor trebuie să treacă printr-o curățenie generală. Este ziua în care gospodinele pun la punct fiecare detaliu din gospodărie, inclusiv aerisitul camerelor, spălatul și călcatul hainelor, iar bărbații fac reparațiile necesare din casă sau din curte.
Citește și: Noaptea de Înviere 2023: La ce oră se ia lumină de la Biserică?
Potrivit superstiției, curățenia generală din Săptămâna Mare are scopul de a scoate toate relele de peste iarnă din casă. Tocmai de aceea, totul se spală și se văruiește. În Lunea Mare, dar și în retsul săpătmânii, sunt interzise vorbele rele, spuse cu păcat, la fel și bârfele și limbajul licențios și credincioșilor li se recomandă abstinența conjugală.
Lunea Mare. Ce denie se citește în această zi din Săptămâna Patimilor?
În ziua de luni din Săptămâna Patimilor se face pomenirea patriarhului Iosif, vândut de frații săi cu treizeci de arginți. În Biserică, la Liturghie, preotul citește istoria vieții Lui Isus pentru a le reaminti credincioșilor de momentul în care Mântuitorul a fost vândut de Iuda.
Patriarhului Iosif este o preînchipuire a lui Hristos, care a fost vândut de Iuda. Acuzat de desfrânare, el ajunge în închisoare, iar după ce este eliberat este pus administrator peste tot Egiptul. Stăpânirea lui Iosif peste Egipt reprezintă o prefigurare a biruinței Lui Hristos asupra păcatelor lumii.
Tot în Lunea Mare se face pomenirea smochinului neroditor, blestemat de Hristos să se usuce pentru ca nu avea roade. Este o pildă dată omului din care trebuie să se rețină că Dumnezeu este atât iubire, cât și dreptate. Așadar, la judecata de apoi, El nu doar va răsplăti, ci îi va și pedepsi pe cei ce „nu au rodit”, conform crestinortodox.ro.