Noaptea de Înviere 2023: La ce oră se ia lumină de la Biserică? Învierea Domnului este considerată cea mai mare sărbătoare a creștinătății, fiind o sărbătoare care semnifică sacrificiul făcut de Iisus Hristos și victoria lui asupra morții.
În fiecare an, Paștele ortodox se sărbătorește la o dată diferită de Paștele catolic, fiindcă cele două biserici calculează data Paștelui după calendare diferite. Paștele Ortodox 2023 va fi în data de 16 aprilie, iar Paștele Catolic 2023 va fi pe 9 aprilie.
Noaptea de Înviere 2023: La ce oră se ia lumină de la Biserică?
După ce creștinii și-au arătat recunoștința prin post și rugăciune față de patimile și Răstignirea lui Iisus Hristos în Săptămâna Patimilor, duminică, în ziua sfântă a Paștelui, se celebrează Învierea lui Iisus.
Citește și: Rusalii 2023: Pe ce dată pică Pogorârea Sfântului Duh în 2023? Tot ce trebuie să știi despre marele praznic
În Noapte de Înviere, în fiecare an, oamenii merg la biserică pentru a lua Lumină și participă la Sfânta Liturghie în noaptea Paștelui. Slujba de Înviere începe în jurul orei 23:00. La miezul nopții, preotul iese din biserică având lumânarea aprinsă și îi îndeamnă pe cei prezenți: "Veniţi de luaţi Lumină!".
Unele tradiții pot diferi în funcție de locuri. În unele zone, Lumina este împărțită credincioșilor împreună cu bucățele de pâine stropite cu vin, denumite Paște. După ce lumânările oamenilor sunt aprinse, alaiul avându-l în frunte pe preot, dascăl și cântăreți înconjoară biserica de trei ori, cântând „Hristos a înviat din morți, cu moartea pe moarte călcând, și celor din morminte viață dăruindu-le".
Credincioșii răspund într-un glas „Adevărat a înviat”.
Ulterior, toți credincioșii intră în Biserică, unde continuă slujba de Înviere, care durează până în jurul orei 03.00 dimineața, potrivit Condoleante.ro.Noaptea de Înviere 2023. Iată ce reprezintă lumina de la Biserică
Lumânarea din Noaptea de Înviere reprezintă simbolul Învierii lui Hristos, al biruinței Binelui asupra Răului și al vieții asupra morții. Lumina de la Biserică trebuie adusă în casele credincioșilor, încă aprinsă, pentru a o binecuvânta.
Preoții recomandă ca lumânarea folosită la Înviere să nu se arunce. Aceasta mai poate fi aprinsă la locul destinat aprinderii de lumânări de la biserică sau la mormintele celor dragi.