Paștele Catolic este sărbătorit înainte de cel Ortodox. În 2024, Învierea Domnului este celebrată de catolici la data de 31 martie, dată care cade într-o duminică. Anul curent aduce o situație inedită pentru creștini, care nu s-a mai petrecut de peste 10 ani: Paștele Catolic și Cel Ortodox sunt celebrate la mai mult de o lună distanță.

Atât pentru creștinii ortodocși, cât și pentru cei catolici, perioada Sfintelor Paști este una cu o imensă încărcătură spirituală, dar și cu tradiții și superstiții pe care românii le respectă încă din moși strămoși.

Tradiții și obiceiuri de Paștele Catolic 2024

Sâmbăta Sfântă aduce momente de meditație și rugăciune pentru credincioșii catolici, care se roagă cu evlavie. Noaptea de Înviere aduce celebrarea Vigiliei Pascale, moment care marchează trecerea lui Iisus Hristos peste hotarele morții și revenirea Acestuia la viață, moment extrem de important pentru credincioșii din întreaga lume.

Noaptea de Înviere cuprinde mai multe momente importante, printre care binecuvântarea focului în afara bisericii, aprinderea lumânării pascale și a lumânărilor, dar și cântările închinate lui Dumnezeu.

În cadrul slujbei de Înviere, creștinii catolici ascultă lecturi din Vechiul Testament și proclamarea evangheliei învierii. Spre finalul ceremoniei are loc împărtășirea credincioșilor.

Citește și: Noaptea de Înviere 2023: La ce oră se ia lumină de la Biserică?

Unul dintre cele mai importante clipe ale sărbătorii Învierii Domnului este mesajul de paște al Papei, care rostește în mai multe limbi îndemnul, în fața a mii de credincioși.

O tradiție specială din lumea catolică este Apa de Paște, cu care se merge cu stropitul și în anumite zone din țara noastră, precum în Transilvania. Se spune că fetele nemăritate trebuie să fie stropite în ziua de Paște pentru a avea parte de fertilitate, o viață bună și noroc în dragoste. Obiceiul este în special practicat de popoarele cu origine germanică. 

Un alt obicei extrem de cunoscut este vopsirea și ciocnirea ouălor, tradiție care este extrem de întâlnită și în lumea ortodoxă.

Rugăciunea pe care trebuie să o rostești de Învierea Domnului

Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, Care ai plâns pentru Lazăr și lacrimi de întristare și de milostivire ai vărsat pentru dânsul, primește lacrimile mele. Cu patimile Tale, vindecă patimile mele. Cu rănile Tale, tămăduiește rănile mele. Cu Sângele Tău, curățește sângele meu și amestecă în trupul meu mireasma trupului Tău cel de viață făcător.

Fierea cu care vrăjmașii Te-au adăpat să îndulcească amărăciunea cu care potrivnicul m-a adăpat.

Citește și: Paștele ortodox în 2024: Pe ce dată pică? Tradiții și obiceiuri legate de cea mai mare sărbătoare de peste an

Trupul Tău întins pe Cruce să întindă către Tine mintea mea, cea trasă jos de diavoli. Capul Tău, pe care l-ai aplecat pe Cruce, să înalțe capul meu cel pălmuit de potrivnici.

Preasfintele Tale mâini, pironite de cei fără de lege pe Cruce, să mă tragă spre Tine din prăpastia pierzării, precum a făgăduit preasfântă gura Ta. Fața Ta, cea batjocorită cu pălmuiri și cu scuipări, să umple de strălucire fața mea cea întinată în fărădelegi. Amin!

Sursa: ziarulunirea.ro