Lăsata Secului pentru Postul Paștelui în 2024 are loc duminică, pe data de 17 martie. Această zi marchează începutul perioadei de post și rugăciune înainte de Paștele creștin ortodox. De asemenea, reprezintă ultima zi în care se mai pot savura mâncăruri de dulce înainte de perioada de abstinență specifică postului de Paște, fiind și cel mai aspru post al anului.

Citește și: Lăsatul Secului pentru Postul Paștelui: Când merg nașii la fini?

Lăsatul Secului pentru Postul Sfintelor Paște are două etape: Duminica Înfricoșatei Judecăți – când se lasă sec de carne (10 martie 2024) și Duminica Izgonirii lui Adam din Rai – când se lasă sec de brânză. Cea de-a doua are loc pe 17 martie, în Duminica Izgonirii din Rai a lui Adam, când are loc Lăsat al Secului este pentru ouă, pește și lactate. În această zi, tradiția spune că este bine să avem parte de o cină festivă alături de familie și cei dragi, iar pe masă să fie cele mai bune preparate.

În cazul în care nu puteți să fiți alături de familie în această zi de sărbătoare, în continuare articolului puteți descoperi mai multe mesaje pe care să le trimiteți celor dragi. Chiar dacă nu sunteți fizic împreună, aceste mesaje vă vor putea ajuta să îi luați prin surprindere și să demonstrați că vă gândiți la ei în aceste momente.

Cele mai frumoase mesaje de Lăsatul Secului pentru Postul Paștelui 2024

„Înainte de a începe postul, să ne pregătim sufletește pentru această perioadă de purificare și transformare. Să lăsăm la o parte grijile și să ne concentrăm asupra relației noastre cu Dumnezeu și cu ceilalți”

„O nouă zi, o nouă speranță, o nouă putere de viață. Un cer senin, un soare sublim ce te mângâie fin si-ți dă alin până în veci! AMIN!”

„Suntem despărțiți de mulți kilometri, dar îți trimit o binecuvântare de duminică pentru multe zâmbete”

„Să ne bucurăm de această perioadă de post și să o considerăm ca pe o oportunitate de a crește spiritual și de a ne apropia mai mult de Dumnezeu”

„Această binecuvântare de duminică este trimisă cu dragoste și ne rugăm ca Dumnezeu să te ocrotească de sus”

„Dumnezeu a pus deoparte lucruri mari pentru tine! Trăiește viata la maxim! Apreciaz-o la adevărata valoare, pentru ca viata e fragila si trecătoare!”

„Ești în gândurile mele în această duminică frumoasă, la fel ca în orice altă zi. Bună dimineața, dragă”

„Vă dorim o Duminica binecuvântata, Dumnezeu sa fie cu voi astăzi, Amin!”

Postul Paștelui 2024 este o ocazie de a ne înțelege mai bine pe noi înșine și să ne reconectăm cu valorile spirituale. Să petrecem timp în rugăciune și meditație pentru a găsi liniștea interioară”

„Să știi că ne putem bucura chiar și în vremuri grele, pentru că avem speranță și pentru că știm că Dumnezeu e prezent în viețile noastre. Să ai o duminică binecuvântată!”

„Să aveți o duminică binecuvântată și să fiți mulțumiți pentru toate binecuvântările pe care le aveți”

„Deschide-ți inima și ochii la tot ceea cu ce ești binecuvântat în această duminică. Fii recunoscător!”

„Îmi doresc ca această duminică dimineață să aducă nenumărate bucurii în inima ta. Fie ca ziua ta să fie plină de minunăție și excelență!”

„Fie ca Postul Paștelui 2024 să aducă armonie și pace în sufletul tău, iar rugăciunile tale să fie ascultate!”

Rugăciune pentru Lăsatul Secului 2024 

În Postul Paștelui se citesc mai multe rugăciuni, fiind o perioadă în care atât corpul, cât și mintea noastră trebuie să se purifice. În continuarea articolului vă prezentăm o rugăciune pe care este bine să o rostiți înainte de începerea Postului de Paște 2024.

Citește și: Tradiții și obiceiuri în Săptămâna Albă 2024! Ce nu avem voie să mâncăm?

Dumnezeul nostru, nădejdea tutu­­ror marginilor pământului și a celor ce sunt pe mare departe, Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta cea Veche și Nouă, aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm și Ție ne rugăm: întărește-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârgu­ință, spre mărirea numelui Tău celui sfânt și spre iertarea păca­telor noas­tre, spre omorârea patimilor și biru­­ință asupra păcatului; ca împreună cu Tine răstignindu-ne și îngro­pân­du-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte și să petrecem cu bună­plă­cere înaintea Ta întru toate zilele vieții noastre. Că Ție se cuvine a ne milui și a ne mântui pe noi, Hris­toase, Dum­­­ne­­zeule, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte, și Preasfântului și bu­nului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin”