Pensiile  românilor care au depus dosarele începând cu luna septembrie nu pot fi încă calculate. Care este motivul? Potrivit primelor informații, noul soft nu este finalizat în acest moment, iar din această cauză unii oameni se vor confrunta cu această problemă.

Iată care sunt cauzele care ar putea duce la această întârziere!

Pensionarii au așteptat cu nerăbdare recalcularea pensiilor, iar cozile la casele de pensii sunt impresionante.

Nemulțumiți de noua lege a pensiilor, unii români plănuiesc să protesteze. Pe 17 octombrie, a fost anunțată o adunare în fața guvernului, la care vor participa foști mineri, siderurgi

Casa Națională de Pensii Publice trebuie să soluționeze în prezent două probleme. Este necesară îmbunătățirea softului utilizat pentru recalcularea pensiilor, iar abia după aceasta vor putea fi calculate și pensiile persoanelor care au depus cererile ulterior.

Citește și: VIDEO Trei pietoni din Iași au fost la un pas de moarte, după ce un accident s-a produs la zece metri de ei

Mica recalculare a început automat pe 1 septembrie. S-a aflat că pensiile vor fi recalculate pentru românii care au avut venituri salariale pentru care s-au plătit contribuții, cum ar fi al 13-lea salariu, primele, sporurile și acordul global.

Ce români se pot pensiona la doar 52 de ani?

Au apărut noi modificări importante odată cu intrarea în vigoare a Legii pensiilor nr. 360/2023, care aduce schimbări semnificative în privința drepturilor de pensionare, în special pentru femeile care au născut, crescut sau adoptat copii pe o perioadă lungă de timp.

Conform noilor reglementări, anumite mame din România pot beneficia de posibilitatea de a se pensiona anticipat, începând chiar de la vârsta de 52 de ani.

Această facilitate se aplică femeilor care au realizat stagiul complet de cotizare și au avut grijă de copiii lor până când aceștia au împlinit vârsta de 16 ani.

Citește și: VIDEO O elevă de 15 ani din Călărași a murit, după ce a făcut o provocare pe TikTok. Adolescenta avea doar note de 10

În cazul mamelor care au adoptat copii, vârsta până la care trebuie să fi crescut copiii pentru a beneficia de această prevedere este de 13 ani.

Astfel, legea vine în sprijinul mamelor care au dedicat o perioadă îndelungată creșterii copiilor, recunoscând contribuția lor esențială și oferindu-le posibilitatea de a se pensiona mai devreme.