Delta Aquaridele și Alpha Capricornidele vor lumina cerul nocturn, oferind un spectacol impresionant. Aceste ploi de meteori vor fi cel mai bine vizibile din emisfera sudică, însă și observatorii de la latitudini sudice din emisfera nordică le pot admira.
Ploaie de stele pe cer la sfârșitul lunii iulie 2024
La apogeul acestor ploi, pe 30 iulie 2024, Delta Aquaridele pot produce până la 25 de meteori pe oră.
Punctul maxim al curentului Delta Aquaride va avea loc în serile de 28 și 29 iulie. Pe 1 august va fi Lună plină, iar în nopțile anterioare, lumina puternică a acesteia va face dificilă observarea stelelor căzătoare.
Pentru cei pasionați de stelele căzătoare, recomand să privească cerul în orele dimineții, de la locuri izolate de lumina artificială a orașelor. Zone precum câmpii îndepărtate, coline sălbatice, vârfuri de munte sau litoralul mării, departe de orice stațiune, sunt locuri ideale pentru observarea traiectoriilor luminoase lăsate de meteoriți pe cer.
Citește și: VIDEO Tornadă devastatoare în sud-vestul Franței. Temperaturile extreme lovesc mai multe țări europene
După ora 2 dimineața, privind în direcția opusă Lunii, există șanse bune să observăm stele căzătoare. Este esențial să avem parte de un cer senin, fără nori, pentru o șansă mai mare de a le vedea.
Pentru a observa stelele căzătoare, entuziaștii ar trebui să privească cerul în orele dimineții, preferabil din locuri izolate de lumina artificială a orașelor.
Zone cum ar fi câmpuri izolate, dealuri sălbatice, vârfuri de munte sau malurile mării, departe de orice așezare urbană, oferă cele mai bune condiții pentru a vedea urmele luminoase lăsate de meteoriți pe cer.După ora 2 dimineața, orientându-ne în direcția opusă Lunii, șansele de a observa stele căzătoare sunt ridicate. Este foarte important să avem parte de un cer senin, lipsit de nori, pentru o vizibilitate optimă.
De unde vin meteorii Delta Aquaride
În emisfera nordică, observarea acestor meteoriți poate fi mai dificilă, dar nu imposibilă. Aceștia par să provină dintr-un punct situat în fața constelației Vărsătorului, care, văzută din emisfera nordică, se întinde pe cer într-o arcă spre sud.
Radiantul (punctul de unde pare că provin meteoriții) aproape că se aliniază cu steaua Skat (Delta Aquarii), motiv pentru care ploaia de meteori este numită în onoarea acestei stele.
Skat (Delta Aquarii) răsare la miezul nopții, atinge culmea în jurul orei 2 dimineața, apoi pare să coboare aproape de orizont spre zori. Pentru a observa Aquaridele, este recomandat să urmărești constelația Vărsătorului, să găsești Marele Pătrat al lui Pegas și, la sud de acesta, vei observa o stea mai puțin strălucitoare, aici este locul de unde pare să vină fluxul de meteoriți.