Sute de localități sunt acoperite de un praf gros, care pe unii i-a speriat iar pe alții i-a determinat să revină la teoriile conspirației. Țara noastră s-a confruntat deja cu două episoade de acest fel doar în ultima lună. Praful saharian a fost vizibil în zeci de județe din țară, inclusiv în Capitală. Teoriile conspirației s-au ținut lanț. Unii susțin că vântul n-a bătut, așa că praful nu avea cum să fie adus în țara noastră.

Alții se întreabă de ce nisipul de pe plajele din Constanța nu e purtat de vânt, în schimb ne trezim cu praf adus de la mii de kilometri.

„Acest transport de praf saharian este adus de un ciclon mediteranean. Acesta a fost mai vizibil decât altele pentru că a plouat în aproape întreaga țară și atunci evident că praful acesta s-a depus mai ușor. Avem o modificare în circulația atmosferică care a făcut să avem ciclon mediteraneeni mai intenși”,

a explicat Roxana Bojariu, expert climatolog.  

Specialiștii trag un semnal de alarmă: cei cu boli ale sistemului respirator sunt sfătuiți să poarte mască de protecție 

Cert e că fenomenul a fost vizibil în sute de localități: „Ăsta e praf saharian ”, „E enervant. Dacă aveam niște paie făceam niște chirpici și cred că rezolvam problema.” Și

zăpada din zona Vârfului Omul, la peste 2000 de metri altitudine s-a colorat din cauza prafului saharian. Explicațiile oamenilor de știință țin în primul rând de schimbările climatice.

„E un fenomen care demonstrează că Mediterana nu mai ține piept sursei africane, iar Mediterana ar fi trebuit să țină piept prin aerul rece ce se ridică acum, primăvara, deasupra ei și cu o temperatură mai scăzută decât cea continentală.

Ea s-a încălzit”, a spus Adrian Bîlbă, biolog marin. 

Cu cât particulele sunt mai mici, cu atât sunt mai periculoase pentru că pot ajunge în plămâni. Cei cu boli ale sistemului respirator sunt sfătuiți să poarte mască de protecție.

„Ne așteptăm ca în următoarele zile acest praf redepus pe vegetație, pe mașini, să fie reantrenat în atmosferă lucrurile vor fi mai grave pentru că va fi aerul pe care îl vom respira”,

atrage atenția Silviu Gurlui, fizician.

Experții estimează că aproximativ 700 de milioane de tone de particule dinspre Sahara ajung anual în Europa. Furtuna actuală, care a afectat mai multe țări de pe continent, ar fi adus câteva zeci de milioane de tone de praf, spun fizicienii.