Conform tradiției, în prima zi de Crăciun, copiii merg cu steaua, însă colindatul nu mai este permis în această zi. Începând cu prima zi de Crăciun și până la Bobotează, copiii merg cu steaua, fiind numiți colindători sau crai și purtând coroane din hârtie colorată. Tot în această perioadă se joacă Vicleimul sau Irozii, o tradiție în care tinerii pun în scenă nașterea lui Iisus Hristos, viclenia regelui Irod, care a ordonat uciderea pruncilor pentru a-l găsi pe Mântuitor, și adesea confruntarea cu necredința, simbolizată printr-un copil sau un cioban.
Nașterea Domnului Iisus Hristos este celebrată pe 25 decembrie, iar Crăciunul este considerată cea mai semnificativă și iubită sărbătoare de către români. Conform tradiției, în prima zi de Crăciun. În perioada Crăciunului, de la prima zi până la Bobotează, copiii umblă cu steaua, fiind numiți colindători sau crai și purtând coroane din hârtie colorată.
În această perioadă se joacă și Vicleimul sau Irozii, o tradiție în care tinerii recreează nașterea lui Iisus Hristos, viclenia regelui Irod, care a ordonat uciderea pruncilor pentru a-l găsi pe Mântuitor, și adesea se pune în scenă lupta cu necredința, personificată printr-un copil sau un cioban.
Tradiții și obiceiuri de Crăciun
Nu se bea rachiu, considerându-se băutura diavolului;
Nu se bea rachiu, considerându-se băutura diavolului.
Nu se dă de împrumut și se ia înapoi ce s-a împrumutat.
Nu se aruncă gunoiul.
Se spune că nu e bine să te bați, nici măcar în glumă, că te umpli de bube în timpul anului.
Copiii pornesc cu colindul: „Bună dimineața la Moș Ajun, ne dați ori nu ne dați”.
Citește și: VIDEO Simbolul vamaioților a fost demolat. O terasă celebră din Vama Veche a fost distrusă
În unele zone, copiilor li se dă să mănânce bostan, ca să fie grași tot anul.
În noaptea dinspre Crăciun se spune că apa se preface în vin și animalele vorbesc.
Cei care cresc albine nu trebuie să dea nimic din casă în ziua de Ajun, pentru ca albinelor să le meargă bine și să nu le piardă la roit.
Fetele nemăritate trebuie să țină post negru pentru a-și putea visa ursitul. Acest obicei se urmează în anumite zone ale țării.
În alte regiuni ale țării, fetele lasă afară peste noapte puțin din toate felurile de mâncare negustate, astfel ursitul va veni și va gusta, iar acestea vor putea să-l vadă.
La țară, în ziua de Ajun se coace cozonacul.
În această zi, se pun pe masă două pâini, sare, peşte, grâu și un pahar cu apă, și se crede că noaptea vin membri de familie morți și mănâncă din acele bucate.