Patronul este de vină, spune primarul din Crevedia, care a apărut marți în sfârșit în fața presei, dar ca să încerce să se spele pe mâini de orice urmă de vinovăție. Ba mai mult, aruncă responsabilitatea pe localnici, le reproșează că nu i-au lăsat plângeri în scris, chiar dacă stația GPL era în drumul lui spre primărie.
Și președintele Consiliului Județean ridică din umeri iar prefectul spune că nu avea atribuții de control, dar acum promite că se va duce personal în teren.
„Știam că a fost închisă. Așa cum a spus și domnul președinte, nu este în competența primăriei să facă acest lucru și din moment ce n-am primit nicio sesizare, că s-a vehiculat la presă că a venit, a zis, nu avem nimic scris la primărie”,
Primarul din Crevedia, declarații halucinante: „Nu am văzut nimic. Poarta închisă și atât”
Florin Petre, primar în comuna Crevedia, cel care ieri ar fi ieșit pe geam din instituție ca să scape de întrebări. Astăzi nu s-a mai putut feri, dar se declară curat ca lacrima. Ne spune că nu știe nimic, nu a auzit, nu a văzut, nu i s-a plâns nimeni în trei ani de zile că localitatea pe care o păstorește ar putea sări oricând în aer, chiar
dacă de la sediul primăriei până la fosta stație GPL e un kilometru distanță și e greu de crezut că nu a observat nimic suspect.„Da, ok, am trecut pe acolo poate de două ori pe săptămână, nu am văzut nimic. Poarta închisă și atât”, a mai spus primarul.
Florin Petre pare să fi fost mai preocupat să strângă avere decât să păstorească localnicii care l-au ales.
Potrivit propriei declarații, edilul a reușit să cumpere, de când este primar, opt terenuri sau clădiri, având în vedere că are un salariu lunar de 6190 de lei, la care se adaugă alocația copiilor, de 624 de lei. Soția e casnică. Mai dețin patru tractoare și patru autoturisme.„Dacă noi am fost înștiințați că s-a oprit acea activitate și am văzut că ochii noștri că ușa este închisă și nu mai circulă nimeni”,
„El tot a continuat, tot a continuat să aducă. Veneau numai cisterne mari acolo. Era închis, dar întotdeauna circulau cisternele acolo, era în permanență. Vă dați seama că făcea omul ce vrea, cine se ducea, avea trebuie să ducă la el în curte. Noi, toată localitatea asta, cred că noi am stat și am trăit cu bombă, noi am trăit cu bomba în sat”,
spun pe de altă parte localnicii.Florin Petre a fost condamnat la un an de închisoare pentru tăinuire, dar când vine vorba de acest dosar, fuge de jurnaliști.
O altă instituție care știa că stația GPL a fost închisă este Consiliul Județean Dâmbovița, condus de Corneliu Ștefan. Și el ne spune că habar nu are că ar fi funcționat în continuare clandestin.
„Nu am aflat nimic, în ce sens să aflu? Nu este treaba mea”, a spus președintele CJ.
În vreme ce oamenii suferă și trăiesc cu spaimă încă, domnia sa vine în fața camerelor de filmat să ridice din umeri. Neagă că ar fi avut vreo atribuție în verificarea stației GPL, închisă în 2020, doar pe hârtie se pare, deși instituția pe care o conduce a fost una dintre cele șapte care au fost notificate de ISU despre suspendarea definitivă a activității firmei.
Evident, nici la prefectură nu au ajuns astfel de vești.
„Principala preocupare acum este să închidem acest incident, deci oamenii au această preocupare, cei de la ISU. Instituția prefectului nu are atribuții de control”, a spus prefectul județului Dâmbovița.
Claudia Gilia a revărsat tolba cu promisiuni. Că se va face, că se va drege. Probabil pe principiul mai bine mai târziu decât niciodată. Deși mai devreme spunea că nu are atribuții de control, ne asigură că nici nu stă în birou când vine vorba de acțiunile subalternilor.
„Deci colegii mei, subprefect și eu implicit, m-am deplasat pe teren la fața locului. Bineînțeles că vom merge pe teren”, a continuat aceasta.
Una dintre instituțiile care aveau atribuții de control în ceea ce privește stația GPL de la Crevedia, potrivit Ministrului Economiei, Radu Oprea, era Compania Națională pentru Controlul Cazanelor, Instalațiilor de Ridicat și Recipientelor sub presiune. Astfel, Ministrul Economiei a trimis și corpul de control la această instituție.
Ioana Timofte, nepoata unui fost șef SRI, a condus instituția până de curând. Plătită cu 12 mii de euro pe lună, era preocupată cu delapidarea statului, nu de controale. În luna mai a anului 2023, Ioana Timofte a fost săltată de procurorii DIICOT pentru că ar fi pus la cale o rețea infracțională prin care ar fi reușit să delapideze 2 milioane de euro din bugetul instituției.
Chiar în timp ce era anchetată în secret de procurori, i-a donat mamei sale aproape toate proprietățile pe care le deținea: un teren intravilan în Iași, un teren intravilan în Piatra Neamț, trei apartamente în București și o casă. A mai păstrat un singur apartament în București pe numele ei.
Alte autorități care ar fi trebuit să aibă ochii deschiși ar fi Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dâmbovița, Inspectoratul de Stat în Construcții, Inspectoratul Județean de Poliție Dâmbovița, dar și Agenția de Protecție a Mediului din același județ. Aceștia din urmă ne transmit că dacă autorizația nu mai era valabilă nu au considerat că ar trebui să mai facă și controale.
„Am avut în ultimele săptămâni tragedie după tragedie. Am avut tragedia de la 2 Mai, am avut tragedia de la Botoșani, am avut tragedia de la Crevedia, am avut pe urmă tragedia de la Alba. Sigur, toate pot fi clasificate ca accidente, dar cred ca autoritățile, instituțiile abilitate trebuie să meargă mult mai mult, în profunzime. Întrebarea pe care cred că ne-o punem toți este de ce s-a ajuns până aici, de ce nu s-a prevenit ce a putut fi prevenit. Nu pot să accept explicații de genul că pe noi nu ne-a sesizat nimeni. Este un pic greu de acceptat, în cazul de exemplu Crevedia, că cei de acolo n-au știut”, a declarat Klaus Iohannis.
Citește și: Medicii, rezervați în privința victimelor. În ce stare se află persoanele rănite la Crevedia?
Președintele României a făcut declarațiile în fața spitalului Floreasca, după ce a vizitat victimele tragediei.
„Acum este foarte important ca persoanele care au suferit să primească tot ce se poate face, ca cei care sunt răniți să poată să revină cât mai repede la munca lor”, a mai spus oficialul.
În momentul de față sunt patru anchete în cazul Crevedia. Pe lângă investigațiile care privesc cauzele exploziei și vinovații, Parchetul General ar trebui să lămurească dacă instituțiile abilitate au făcut controale și dacă nu, de ce, iar procurorii anticorupție au deschis două dosare penale pentru abuz în serviciu. Există suspiciuni că unii funcționari ar fi primit mită de la patroni ca să închidă ochii la ilegalitățile din stația GPL.