La patru zile de când iadul s-a dezlănțuit în Crevedia nu se arată niciun vinovat. Patronii stației care a sărit în aer spun că era doar o parcare acolo, în vreme ce rudele celor care au sfârșit arși în explozie spun că bieții oameni se plângeau de ani de zile de mirosul de gaz și vedeau multe tiruri și cisterne în curtea depozitului, închis pe hârtie. Spaima încă plutește în toată Crevedia, mai ales că riscul unei explozii nu a fost cu totul înlăturat.

„Eu, de când este în picioare să spun această fabrică de bani, acolo e o fabrică de bani, a fost o fabrică de bani și bani grei. Veneau cisterne pline, cisterne mari. Veneau și depozitau, acolo depozitau”, o spune fiul unui localnic care avea gospodăria față în față cu depozitul, chipurile dezafectat.

Rudele victimelor de la Crevedia spun că tragedia putea fi evitată: „N-a pus nimeni niciun picior în prag pentru a stopa această cruntă întâmplare”

Oricât ar încerca patronii și autoritățile să dreagă busuiocul, bărbatul susține că afacerea ca o bombă cu ceas a funcționat în Crevedia cu voia tuturor și parcă în ciuda oamenilor, care s-au plâns neîncetat că nu mai pot nici să respire aer de mirosul înțepător.

„Mirosul de gaz a fost continuu. N-a pus nimeni niciun picior în prag pentru a stopa această cruntă întâmplare.

A continuat să furnizeze gazul, așa cum a fost și de la început până la sfârșit. Totul a mers în decurs normal, cum ei au dorit. Deci nimeni nu a avut nicio teamă, nimeni nu a avut nicio frică”, a povestit Valentin Răzvan Mirea, fiul unei victime.

Citește și: Rămași pe drumuri după explozia de la Crevedia. Oamenii au pierdut agoniseala de o viață

Frica au avut muritorii de rând din comună, și tot ei o trăiesc și în momentul de față. Răzvan a venit într-un suflet din Anglia după ce a aflat că tatăl lui se zbate între viață și moarte pe un pat de spital de la Floreasca.

„Mă doare, și mă doare tare, și pe toată lumea cred că ar durea. El încă are viață și avea, anii lui erau de continuat.

Dacă acolo se termină, e dureros. Este intubat într- o stare de nouăzeci la sută critică iar șansele de viață sunt minime”, a mai spus bărbatul, cu lacrimi în ochi.

Omul era acasă cu soția și cu fiicele mai mici când a văzut un nor de gaz ca o ceață în jurul stației GPL. A ieșit afară îngrozit.

„Aveam două surori, cele două surori, de paisprezece ani și de șaptesprezece ani, în spatele lui, la trei metri, patru metri aproximativ de tata. În momentul ăsta, tata s-a întors și le-a spus fugiți, fugiți de aici”, a mai spus omul.

Citește și: Florica şi Lică, soții morți din Crevedia, au lăsat în urmă doi copii! Mesajul sfâșietor transmis de fiica lor: „Ați vrut sa plecați amândoi”

Pe pământ, în Crevedia, a lăsat urmări dezastruoase, iar pericolul e încă uriaș. Potrivit unor surse, există alte două cisterne încărcate din care se scurge în continuare gaz. Cu alte cuvinte, n-a trecut riscul unei noi explozii zguduitoare. Autoritățile s-au trezit și nu mai lasă pe nimeni să se apropie pe o rază de un kilometru de stația care a sărit în aer.

Cosmin Stângă, unul dintre acționarii firmei care deține stația GPL, refuză să vorbească. Ionuț Doldurea, celălalt acționar, le-ar fi spus anchetatorilor că acolo era doar o parcare unde șoferii făceau pauze, nimic mai mult.