Pe ce dată se celebrează Sfinții Constantin și Elena în 2024? Iată ce tradiții se păstrează în această dată importantă pentru creștinii ortodocși! Rugăciunea care se rostește pentru binecuvântare și liniște sufletească.

Data la care se sărbătoresc Sfinții Constantin și Elena 2024

Sfântul Constantin Cel mare și mama Sa, Elena, sunt cunoscuți cei care au dat libertatea creștinismului. Datorită acestor sfinți, creștinismul a devenit religie interzisă, jertfele sângeroase au devenit, de asemenea, interzise, iar duminica a devenit zi liberă de odihnă în Imperiul Roman.

Sfinții Constantin și Elena se sărbătoresc anual la data de 21 mai, iar credincioșii participă la slujba de prăznuire. Gospodinele pregătesc pachețele cu alimente pentru a fi sfințite, iar mai apoi oferite de pomană bătrânilor, copiilor și celor aflați la nevoie.

Citește și: Izvorul Tămăduirii 2024: Tradiții pe care este bine să le respecți în această zi sfântă

Sfântul Constantin a fost fiul Împăratului Constaninus Chlorus și al Elenei. După moartea tatălui său, Sfântul Constantin a fost proclamat împărat. În anul 313 a dat un decret prin care a oprit prigonirea creștinilor și astfel, creștinismul a devenit religie permisă în imperiu.

Împărăteasa Elena a fost cea care a găsit crucea pe care a fost răstignit Iisus Hristos, pe dealul Golgotei. De asemenea, a zidit Biserica Sfântului Mormânt, Biserica din Bethleem, cea din Nazaret și multe altele.

Tradiții și obiceiuri la Sfinții Constantin și Elena

Pe data de 21 mai 2024, la prăznuirea Sfinților Împărați Constantin și Elena, credincioșii respectă o serie de tradiții, obiceiuri și superstiții, care se păstrează din moși strămoși.

  • De Sfinții Constantin și Elena nu se muncesc pământurile, întrucât se spune că păsările dăunătoare vor invada ogoarele.
  • Se spune ca la data de 21 mai, păsările își învață puii să zboare.
  • În popor, se spune că de Sfinții Constantin și Elena este o sărbătoare care se celebrează în pădure, denumită Constantin Graur și Constantinul Puilor.

Citește și: Luna Nouă și Luna Plină în Mai 2024! Tot ce trebuie să știți despre fazele lunii

  • Până la data de 21 mai, agricultorii trebuie să semene toate pământurile. Cei care vor semăna după această dată, nu vor avea noroc la recolte.
  • De Sfinții Constantin și Elena, gospodinele dau cu aghiazmă și tămâie prin casă pentru a alunga duhurile rele.
  • Pentru a se feri de forțele malefice, țăranii obișnuiesc să aprindă un foc mare și stau în jurul lui. De asemenea, prin acest foc trebuie să treacă și oile pentru a fi ferite de rele în timp ce stau la stână.

Rugăciune care se citește de Sfinții Constantin și Elena

Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, după Dumnezeu şi Maica Domnului, voi sunteţi nădejdea noastră şi folositorii noştri; voi ne sunteţi nouă bucurie în vremea necazului, voi ne ocrotiţi în nevoi şi ne ajutaţi.

Voi sfintelor mănăstiri şi biserici le sunteţi păzitori; pentru aceasta cădem înaintea voastră cu lacrimi, rugându-vă să nu încetaţi a ne ajuta nouă, neputincioşilor, ci mijlociţi la Dumnezeu şi la Preacurata Lui Maică şi Pururea Fecioară Maria,

ca şi pe noi să ne păzească fără prihană şi pe toţi să ne întărească în credinţă, până la sfârşitul vieţii, spre mântuirea sufletelor noastre. Amin !”

Surse: crestinortodox.ro,   doxologia.ro