Pe măsură ce Luna orbitează în jurul Pământului și Pământul orbitează în jurul Soarelui, unghiul dintre Soare, Lună și Pământ se schimbă. Ca urmare, cantitatea de lumină solară care se reflectă pe Lună și călătorește până la ochi se schimbă în fiecare zi. Acest interval de timp se numește ciclu lunar, fază lunară, lunație sau lună sinodică.

Citește și: Fazele lunii în mai 2024: Când avem Lună Nouă și Lună Plină?

Astronomii au împărțit acest ciclu în patru faze primare ale Lunii: Lună Nouă, Primul Pătrar, Luna Plină și Ultimul Pătrar. Luna Plină este faza lunară care apare atunci când Luna văzută de pe Pământ apare complet luminată de Soare. Această fază se desfășoară atunci când Luna este în opoziție cu Soarele, iar Pământul se află aproximativ pe linia care unește Luna cu Soarele, care se află atunci poziționate una față de cealaltă în unghi de 180 de grade.

Luna Nouă are loc când Luna se află între Pământ și Soare, foarte aproape de discul solar, fiind foarte greu de observat cu ochiul liber. Aceste evenimente au loc în fiecare lună, fiind foarte așteptate de pasionații de astronomie, cât și astrologie. Iată ghidul complet al fazelor lunare din mai 2024!

Fazele lunii în mai 2024! Când avem Lună Plină și Lună Nouă?

Luna Plină pentru această lună va avea loc mai târziu în cursul lunii, mai exact în ziua de joi, 23 mai. Luna Nouă are loc la începutul lunii, miercuri, 8 mai. Iată cele mai importante faze ale lunii în mai 2024:

Luna Nouă: 8 mai 2024. Are loc la șapte zile după Ultimul Pătrar, când Luna se situează între Pământ și Soare, fața îndreptată spre noi se află în întuneric.

Primul Pătrar: 15 mai 2024. Se produce la șapte zile după Lună Nouă, când Luna este la o elongație (depărtare) de 90° est, față de Soare.

Luna Plină: 23 mai 2024.  Acest moment important din mai 2024 are loc când Pământul se află între Soare și Lună și luna se vede în întregime pe cer. Luna Plină se produce la șapte zile după Primul Pătrar.

Ultimul Pătrar: 1 mai 2024. Această fază se produce la șapte zile după Lună Plină. În această zi, putem vedea iluminată jumătatea din stânga a discului lunar. 

Luna Plină în mai 2024. De ce se numește „Lună plină de flori”?

Luna Mai este recunoscută drept punctul de cotitură al anului, în care temperaturile cresc și o mare varietate de flori își fac apariția, iar întreaga natură prinde culoare.

Ca atare, luna plină a lunii mai a ajuns să fie cunoscută drept „Luna plină de flori”.

Citește și: Luna Plină în Scorpion: ce efecte are pentru fiecare zodie în parte și cum se va schimba viața nativilor în aceste zile| EXCLUSIV

Datorită temperaturilor în creștere, „Luna plină de flori” este considerată și o perioadă de fertilitate sporită. Tradiția spune că acesta este un moment bun pentru femei pentru a avea copii, fiind un mediu cald și sigur. De aceea, luna plină din mai este numită și Luna Mamei sau Luna Laptelui. În alte culturi, mai este cunoscută drept Luna Înfloririi.

Alte culturi asociază Luna plină din luna mai cu elementul focului și, astfel, o sărbătoresc adesea aprinzând focuri de tabără și angajându-se în alte ritualuri magice de foc pentru a aduce prosperitate.

Luna Plină din mai 2024 este un moment ideal pentru a avea grijă de grădină, pentru a vă îngriji de gospodărie, dar și pentru a lăsa creativitatea să iasă la suprafață.

Surse: moongiant.com, alamanc.com