Scanarea intraorală reprezintă o modalitate rapidă și eficientă de amprentare orală, o alternativă la tehnicile clasice ce utilizează silicon sau alginat. Scanarea digitală intraorală este utilizată pentru a asigura o imagine precisă a arcadelor dentare, astfel încât pacienții să beneficieze de lucrări de protetică dentară de o acuratețe ridicată, create digital, fie că este vorba de coroane dentare, punți dentare sau proteze dentare.  

Cum se realizează scanarea intraorală?

Această procedură este realizată în cabinet de către medicul stomatolog, pacientul așezându-se comod pe scaun. Scanerul intraoral, ce are aspectul unui stilou mare din plastic este pornit și introdus în cavitatea bucală. Medicul stomatolog scanează apoi dinții și gingiile, fără a le atinge, urmând curbura arcadelor dentare.

În acest timp, scanerul ce utilizează lumină și senzori, realizează mii de fotografii pe secundă care sunt transmise automat unui soft de modelare instalat pe un computer.

Medicul vizualizează apoi imaginea 3D detaliată a cavității orale a pacientului.

Această reprezentare digitală este utilizată pentru diagnosticarea unor probleme dentare, pentru planificarea unui tratament ortodontic sau pentru fabricarea unor proteze dentare personalizate.

Când este nevoie de scanarea intraorală?

Procedura de scanare digitală a cavității bucale este utilizată în principal în ortodonție și implantologie. Scanerul redă o imagine detaliată a arcadelor dentare și a tuturor detaliilor ce țin de dinți și de țesuturile moi.

În acest fel, medicul stomatolog poate realiza o planificare exactă a montării implanturilor dentare, în funcție de particularitățile fiecărui pacient.

În plus, atunci când este nevoie de proteze dentare sau de alte dispozitive precum coroanele sau punțile dentare fixate pe implanturi, scanarea intraorală reprezintă cea mai precisă modalitate de amprentare. Aceasta oferă o imagine exactă a suportului anatomic pe care se pot monta aceste proteze. 

Beneficiile pentru pacienți

Această procedură simplă prezintă numeroase avantaje care o fac să fie utilizată din ce în ce mai des în cabinetele și clinicile stomatologice de top din țară:

Precizie sporită- scanarea digitală este mult mai precisă decât amprentarea convențională, reducând la minim erorile
Confort pentru pacient- metodă minim invazivă care nu provoacă senzații neplăcute
Rapiditate- procesul durează doar câteva minute
Conservarea datelor- scanarea digitală permite ca datele să fie stocate și accesate ușor pentru referințe ulterioare
Eficiență

ridicată- scanarea intraorală permite ca medicul stomatolog să realizeze un diagnostic precis și să prescrie un tratament corect, datele putând fi trimise laboratoarelor ce fabrică proteze dentare
Tot mai multe clinici dentare adoptă această tehnică eficientă și sigură pentru a oferi pacienților servicii mai rapide și de calitate. 

Scanarea intraorală este astfel o modalitate modernă de amprentare orală, care ajută din plin actul medical stomatologic și de asemenea, pe pacienți, pentru a se bucura de coroane dentare și proteze dentare care se potrivesc perfect.