La finalul săptămânii sunt prognozate ploi de cod portocaliu chiar în sudul țării. Acestea vor duce la creșterea debitelor fluviului, dar și pe afluenți. O recunosc inclusiv autoritățile, care, ba vorbesc de evacuăr, ba dau asigurări că nu este niciun risc.

Pericolul este la un pas de România

Mai mult, oamenii sunt pregătiți și de evacuare: „ Ne strângem hainele, ne facem bagajul mânăm la deal.”

Despre această posibilitate vorbesc și autoritățile: „ Pregătiți populația să aibă la ea lucrurile necesare într-o gentuță, să nu se întoarcă după acte, după bani, după medicamente, să le aibă deja gata de plecare dacă va fi impusa evacuarea.”

Citește și: VIDEO Ajutoare prea puține pentru sinistrați. Suma primită de la Guvern nu este de ajuns

În satul Ciupercenii vechi din Dolj, primele gospodării cu risc de inundații se află la niciun kilometru de albia Dunării aici localnicii alarmați de creștere a fluviului

vin pe jos sau cu bicicletele să verifice cât au mai înghițit apele din mal. Dacă autoritățile monitorizează debitul, aici oamenii măsoară cât de mult se extinde fluviul. Localnicii sunt protejați cel puțin teoretic de un dig.

Ploile de cod portocaliu amenință sudul țării

Aceasta este prima zonă care ar putea fi inundată dacă debitul Dunării depășește 11.500

metri cubi pe secundă. Scenariul arată cam așa, Dunărea vine din stânga mea, trece peste această porțiune de drum cuprinsă între Calafat și Ciupercenii Vechi și se revarsă aici în pădurea de lângă șosea.

Citește și: VIDEO Ciclonul Boris aduce cu el inundații istorice. 17 mii de locuitori au rămas fără curent electric din cauza dezastrului

Vineri,  viitura va atinge punctul maxim pe Dunăre.

9 mii de metri cubi pe secundă, doar că o veste de la meteorologi de peste cap prognozele inițiale. Ploile puternice pot aduce probleme și pe alte cursuri de apă nu doar pe Dunăre. „Atragem atenția în mod deosebit pentru zonele în care nu avem lucrări infrastructură de gospodărire a apelor respectiv diguri, unde apa poate ieși ușor din albie.” În acest moment viitura traversează Serbia. La noi, autoritățile spun că putem rezista la un debit de 12 mii de metri cubi pe secundă.