Stresul este o componentă inevitabilă din viața de student, fiind cauzat de: examene, termene limită pentru teme și proiecte, îngrijorări cu privire la note, la presiunea părinților și a profesorilor. Din cauza stresului care se acumulează zi de zi, studenții pot trece prin probleme de sănătate, pot fi din ce în ce mai triști și mai lipsiți de motivație sau pot chiar să dezvolte probleme de sănătate mintală, precum anxietate sau depresie.

Dacă ești student, este important să nu lași stresul să te afecteze și să faci în așa fel încât să-l elimini din viața ta. Sunt multe tehnici care te ajută să faci față stresului, stărilor de presiune și suprasolicitare, care îți îmbunătățesc sănătatea și starea de spirit, cum sunt cele ce vor fi prezentate în acest articol.

1. Dormi suficient pentru a avea o stare de spirit mai bună

Lipsa somnului este una dintre marile probleme cu care se confruntă studenții, mai ales în preajma sesiunii. Din cauza somnului insuficient, productivitatea, memoria și concentrarea se reduc, astfel că învățarea devine mai dificilă, fiind afectată și starea de spirit. O soluție ar fi să-ți organizezi mai bine programul în timpul zilei, pentru a nu mai fi nevoie să înveți noaptea și să-ți micșorezi programul de somn!

2. Creează un program zilnic de exerciții fizice

Persoanele care fac sport sunt mai puțin stresate, pentru că în timpul exercițiilor fizice se eliberează endorfine, substanțe chimice care îmbunătățesc starea de spirit și reduc nivelul de stres. Poți include în programul zilnic: alergarea, plimbările, înotul, ciclismul pentru a scăpa de stresul de la facultate. Poți chiar să faci aceste activități împreună cu prietenii, deoarece și interacțiunea cu cei dragi este o metodă prin care poți alunga stresul.

3. Încearcă un supliment pentru a te calma în situațiile dificile

Dacă simți că nu mai poți face față stresului și agitației, întreabă medicul sau farmacistul despre administrarea unui supliment alimentar. Un exemplu este Stress Clean Complex, un supliment din extracte de: Ashwagandha, Bacopa monnieri și Nardostachys jatamansi. Această combinație de plante adaptogene contribuie la reducerea nivelului de cortizol.

Plantele din compozitie te ajută să te calmezi în situațiile tensionate și să-și îmbunătățești performanțele cognitive: memoria, concentrarea și capacitatea de învățare.

4. Alimentația sănătoasă menține un nivel optim de energie

O dietă echilibrată este indispensabilă pentru o stare de sănătate bună. Aceasta asigură funcționarea optimă a creierului și menține nivelurile de energie constante pe tot parcursul zilei. Acest lucru este foarte important pentru studenți, care trebuie să fie într-o formă bună pe tot parcursul zilei.

Alimentele care nu trebuie să-ți lipsească din dietă sunt: cerealele integrale, fructele, legumele, proteinele. Evită alimentele procesate, bogate în zaharuri și în grăsimi nesănătoase.

5. Mindfulness și tehnici de relaxare

Acestea sunt instrumente puternice pentru gestionarea stresului și îmbunătățirea sănătății mintale. Meditația Mindfulness, originară din budism, încurajează oamenii să rămână prezenți, să se concentreze pe respirație și să devină mai conștienți de gândurile și emoțiile lor. Studenții pot practica meditația împreună cu exercițiile de respirație profundă și cu relaxarea progresivă, pentru a atenua stresul, a mări capacitatea de concentrare și a-și regla emoțiile. Psihologii recomandă practicarea mindfulness-ului în mod regulat, pentru o eficiență mai ridicată.

6. Găsește modalități proprii de a minimiza stresul

Fiecare persoană este diferită și are propria capacitate de a gestiona stresul. Așadar, caută propria „rețetă” de a scăpa de stres, adoptând acele obiceiuri care îl diminuează. Pentru aceasta, este necesară, în primul rând, o analiză obiectivă a tuturor activităților pe care le presupune viața de student și renunțarea la cele care aduc stres și nu sunt neapărat necesare.