Fertilizarea in vitro (FIV) este o tehnologie de reproducere asistată, care are ca scop depășirea infertilității la cuplurile căsătorite. FIV se recomandă persoanelor cu probleme de infertilitate, în cazuri cu: endometrioză, fibroame uterine, trompe uterine blocate, număr sau calitate scăzută a spermatozoizilor, sindrom al ovarului polichistic. 

Acest set de măsuri terapeutice permite persoanelor care nu pot concepe în mod natural o sarcină, să devină părinți ai unui copil sănătos.

Cei care își doresc un copil foarte mult, pot efectua procedura FIV la clinica fertilizare București. Aceasta are echipamente moderne, un laborator de ultimă generație, medicamente eficiente și medici calificați și cu experiență, care vor realiza planuri de tratament personalizate.

Sănătatea corpului și stilul de viață pentru creșterea șanselor de succes FIV

Stilul de viață sănătos contează foarte mult în perioada de fertilizare in vitro (FIV) și perioada de sarcină.

Asta presupune renunțarea la anumite vicii, precum: fumatul, consumul de alcool, consumul de droguri psihoactive. Aceste substanțe nu sunt bune nici în doze mici pentru organism, deci trebuie de renunțat la ele. Prin consumul lor, ele pot afecta negativ sistemul reproducător și pot produce intoxicații și alte probleme grave de sănătate.

Pregătirea pentru procedura de fertilizare în vitro (FIV) necesită și abținerea de la activitatea intimă timp de câteva zile, înainte de puncția foliculară și după finalizarea procedurii FIV.

Acest lucru poate crește cantitatea de spermă la bărbați și poate îmbunătăți șansele de implantare cu succes a embrionului în uter.

Prevenirea infecțiilor bacteriene și virale este foarte importantă pentru succesul FIV. Înainte de această procedură de fertilizare in vitro, femeia trebuie să facă un control medical pentru a exclude anumite boli cronice și infecții în organism. În cazul în care ele sunt diagnosticate, medicii recomandă tratamente corespunzătoare.

Ceea ce mănânci contează enorm pentru fertilitate!

În perioada de FIV, alimentația trebuie să fie sănătoasă și echilibrată. Obezitatea trebuie redusă. Ea perturbă funcționarea normală a sistemului reproducător feminin și masculin, în ceea ce privește calitatea celulelor reproducătoare. Pentru ca șansele de succes FIV să crească, trebuie tratată obezitatea, deci este bine de ținut o dietă prin care indicele de masă corporală să revină la normal.

Sedentarismul trebuie de asemenea evitat. Atât femeia, cât și bărbatul trebuie să aibă un stil de viață activ și să evite stresul. În timpul FIV, nu sunt indicate exercițiile fizice intense, sunt permise doar activitățile moderate.

Starea fizică poate influența rezultatele FIV. Obezitatea poate avea efecte nedorite asupra fertilității și ar putea reduce succesul procedurii FIV. Alegerea unei diete bune, bogată în nutrienți, este un pas important pentru a avea o bună imunitate, o greutate sănătoasă și pentru a obține o sarcină.

Cuplurile care decid să aibă un copil prin metoda FIV, ar trebui să înceapă să-și înlocuiască obiceiurile alimenare cu altele mai sănătoase, cu cel puțin 3 luni înainte de ciclul FIV. Oamenii pot urma o dietă personalizată primită de la un medic dietetician, care să-i ajute în îmbunătățirea sănătății. Uneori este necesar și un screening nutrițional, analize de sânge pentru a verifica deficitul de vitamine și minerale din organism. Dacă acesta există, atunci se recomandă corectarea carenței de nutrienți din corp.

Dieta trebuie să conțină mai multe fructe și legume, bogate în minerale și vitamine. În general sunt recomandate alimentele naturale și proaspete, care sunt o sursă importantă de nutrienți. Este necesară reducerea consumului de grăsimi și carbohidrați, care în exces duc la creșterea în greutate. În perioada FIV nu sunt recomandate alimentele procesate, excesul de zahăr și de îndulcitori artificiali, alcoolul, ciocolata, alimentele bogate în calorii.

Specialiștii în fertilitate recomandă și suplimentele de vitamine și minerale, precum B6, B12, A, C, E, calciu, fier, magneziu, fosfor și zinc. Femeile care doresc să aibă o sarcină, ar trebui să ia și suplimente de aminoacizi, acid folic și coenzima Q10. În timpul sarcinii se ia acid folic, deoarece acesta alături de alte vitamine susține dezvoltarea sănătoasă a creierului copilului în uter.