Apa tonică și macul se numără printre ele, spun medicii. Conțin substanțe pe care aparatele drug test le confundă cu stupefiantele interzise. Astfel de rezultate fals pozitive sunt la ordinea zilei, spun legiștii.

Macul și apa tonică îi pot lăsa pe șoferi fără permis

Nu e șofer să nu fie uimit când aude că o banală apă tonică l-ar putea lăsa fără permis câteva zile.

„E ciudat, bizar, nu știu dacă e posibil, dar nu mi s-a întâmplat până acuma cel puțin.” Nu e glumă, spun medicii. În apatonică există o substanță chimică ce poate influența rezultatele aparatelor drugtest. „Are în compoziția sa chinină, ei bine această chinină este responsabilă cu pozitivarea sau fals pozitivarea unui eventual drug test. Această chinină poate da un rezultat fals pozitiv pentru amfetamină.”

Citește și: VIDEO Scumpirile de la pompă ne transformă în ecologiști. Bucureștenii aleg să circule tot mai des cu mijloacele de transport în comun

Noi am făcut un experiment, am cumpărat de la farmacie un test rapid care ar trebui să depisteze în salivă substanțele interzise. Am consumat înainte destulă apă tonică, iar apoi am urmat instrucțiunile. La final, putem spune că ne-am fi numărat printre norocoși. Rezultatul este negativ pentru toate cele zece substanțe.

„Pozitivarea ține de o serie de elemente, despre cum este păstrattestul anterior folosirii, despre cantitatea de chinină din apa respectivă și până la urmă inclusiv de statutulbiologic al persoanei examinate.”

S-ar putea însă să fie mulți ghinioniști. Nu doar apa tonică e problematică. Pe listă putem trece, spun specialiștii, semințele de mac și energizantele care pot influența testele antidrog rapide.

Ce au spus specialiștii despre acestea

Evident nu pe cele de sânge și să nu uităm de medicamente. Ministerul Sănătății a publicat o listă cu cele care dau rezultate pozitive la consumul de droguri.

Vorbim despre antidepresive, unele antibiotice medicamente folosite împotriva alergiilor sau împotriva durerii.

Citește și: VIDEO Cometa secolului, vizibilă în toată țara! Această cometă apare odată la 80.000 de ani

Potrivit legii șoferii care ies pozitiv la drug test rămân fără carnet de conducere trei zile până vin rezultatele de sânge, atunci primesc permisul înapoi dacă se dovedește că nu au consumat droguri.

Se întâmplă asta în 30-40% din cazuri, spun legiștii.