Proiectul de lege care stabilește salariul minim european a fost deja aprobat de Senat și urmează să fie dezbătut în Camera Deputaților, cu implementarea creșterii în câteva luni. În momentul de față, venitul minim net al angajaților este de 2.363 de lei. Iată când va intra în vigoare această nouă majorare!

Salariul minim pe economie va fi majorat la 4.100 de lei începând cu 1 ianuarie 2025, potrivit unui proiect de lege adoptat de Senat.

Această inițiativă, aliniată directivei europene privind salariile minime adecvate, va asigura un venit net de circa 2.450 de lei pentru angajați. Proiectul urmează să fie supus dezbaterii în Camera Deputaților.

Salariul minim pe economie va ajunge la suma de 4.100 de lei

Proiectul de lege care propune majorarea salariului minim brut la valoarea de 4.100 de lei a fost aprobat de Senat, obținând sprijinul a 90 de voturi favorabile.

Această inițiativă legislativă face parte din procesul de implementare a directivei Uniunii Europene, care are ca scop stabilirea unor salarii minime adecvate în toate statele membre.

Citește și: VIDEO Un bărbat din județul Timiș procesa substanțe interzise chiar în casa părinților. Anchetatorii au îndoieli serioase asupra situației

Conform prevederilor din proiectul de lege, noul salariu minim va fi aplicat începând cu 1 ianuarie 2025.

Această modificare va oferi angajaților un venit net de aproximativ 2.450 de lei, marcând o creștere față de valoarea actuală a venitului minim, care este de 2.363 de lei.

Diferența, deși aparent modestă, este menită să îmbunătățească situația financiară a angajaților cu salarii mici, aliniind condițiile salariale din România la cerințele și standardele impuse de legislația europeană. Prin această creștere, se dorește și protejarea puterii de cumpărare a lucrătorilor, într-un context economic în care inflația și costurile de trai continuă să fie o provocare.

Salariile vor fi revizuite anual, ținând cont de puterea de cumpărare și de nivelul general al remunerațiilor, pentru a garanta o creștere constantă, aliniată la rata inflației și la costurile vieții.

„Salariul minim brut pe ţară garantat în plată va fi actualizat anual în funcţie de puterea de cumpărare, nivelul general al salariilor şi distribuţia acestora, rata de creştere a salariilor şi productivitatea muncii la nivel naţional”, a

transmis Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii.

Vor fi introduse noi măsuri, după creșterea salariului minim

Salariul minim brut pe țară va fi actualizat anual, luând în considerare puterea de cumpărare, nivelul și distribuția salariilor, creșterea salarială și productivitatea muncii la nivel național. De asemenea, salariul minim va trebui să fie cel puțin 50% din câștigul salarial mediu brut. Proiectul de lege propune și consolidarea rolului sindicatelor și patronatelor în acest proces, conform declarației ministrului Muncii.

Citește și: VIDEO Pacientă abandonată în pădure de șoferița ambulanței. Aceasta trebuie să facă dializa

„Salariul minim brut pe ţară garantat în plată va fi actualizat anual în funcţie de puterea de cumpărare, nivelul general al salariilor şi distribuţia acestora, rata de creştere a salariilor şi productivitatea muncii la nivel naţional.Adecvarea acestui venit minim presupune ca salariul să nu fie mai mic de 50% din câştigul salarial mediu brut. În plus, proiectul de lege presupune întărirea rolului pe care îl au sindicatele şi patronatele”, a mai adăugat ministrul Muncii.