România pierde un oraș pe an. Sunt multe cauze din care peste cincizeci de mii de români au plecat anul trecut din țară. Este un număr record, echivalent cu populația unor orașe precum Giurgiu sau Bârlad.

În acest ritm, diaspora ar fi ajuns să numere peste 10 milioane de persoane deși cifrele oficiale vorbesc de 5,7 milioane de români stabiliți peste hotare. Ulițele aproape pustii din Maxenu, sat al comunei buzoiene Țintești, sunt principalul indiciu al depopulării, fenomen ce pare de nestăvilit.

România pierde un oraș pe an. Tinerii și-au părăsit gospodăriile generație după generație și au luat calea străinătății, atrași de mirajul unui trai mai bun 

Deși figurează în scripte cu două mii de locuitori, în realitate numărul este mult mai mic. Tinerii și-au părăsit gospodăriile generație după generație și au luat calea străinătății, atrași de mirajul unui trai mai bun.

„Depărtarea și copiii lăsați, se destramă familiile, tot pentru bani chinuiți”, a spus femeia.

Doamna Maria are trei copii stabiliți de mulți ani în vestul Europei. Prima a plecat fiica, în urmă cu douăzeci de ani, la Viena. Frații mai mici au ajuns ulterior în Anglia și Elveția, unde muncesc din greu să își asigure traiul, dar și pentru a-și ajuta mama cu bani.

Citește și: Facultăți în străinătate cu taxe mici și promisiuni mari

„Nimeni n-a plecat de gras, n-au stat și ei lângă casa lor, ce să fac aici?! Tineret nu mai este. Să le dea D-zeu la toți românii care au plecat peste hotare sănătate, să-i ocrotească D-zeu de orice rău și să vină sănătoși”, a continuat aceasta.

Toți vecinii doamnei Maria au rude plecate peste hotare. Domnul Dumitru are fiul în Spania de aproape două decenii.

„Are fată născută acolo, crescută acolo, dată la școala. La anul dă la facultate acolo. Copilul deja vrea să-și ceară cetățenia cu copilul, iar ei speră să se întoarcă încoace. Uite cum suntem acuma, suntem bătrâni la vârsta asta, avem și noi nevoie de un ajutor.

Stăm și ne uităm pe străzi pentru că astea-s condițiile”, a povestit un alt localnic.

În august, multe dintre gospodăriile din Maxenu prind viață, odată cu revenirea în vacanță a celor stabiliți în alte țări. Printre ei este și Ioana, o doamnă stabilită de șaptesprezece ani în Verona, oraș în care mai întâi se stabiliseră copiii ei. Anul trecut, aproximativ cincizeci de mii de români au plecat din țară.

E ca și cum ar fi dispărut un oraș precum Giurgiu, Bârlad, Zalău, Hunedoara, Sfântul Gheorghe sau Roman. La fel de grav este că situația nu reprezintă o excepție și se repetă de la an la an.