Șaorma, celebrul preparat de import ar putea să devină, în curând, un fel de mâncare autohton. Gusturile nu se discută, așa că românii au înlocuit carnea de pui sau vită cu porc din belșug. Nu lipsesc nici cartofii prăjiți, iar șoarma ocupă un loc tot mai important inclusiv în meniul de Crăciun. La această tarabă din centrul Craiovei, masa de prânz a fost înlocuită cu șaorma cu de toate. Vizitatorii târgului de Crăciun își așteaptă nerăbdători porțiile generoase.
„Șaorma tradițională, cu gust de Crăciun. Mai mult se consumă fast-food decât tradițional. Am zis că e o mâncare ușoară, ca să meargă mai bine”, „ Acum nu mai este cum erau vremurile, cu tradițional. Acum tinerii consumă mai mult fast-food. Este mai rapid. Eu cred că e mai bun fast-foodul”, au spus mai mulți vizitatori în târg.
Prefer să mănânc produsele fast-food, fiind o mâncare mai ușoară și cu un preț mai accesibil. Pastrama de oaie fiind o carne mai grea, a spus un vizitator în târg. Pe acest trend a mizat și Daniel. Tânărul are un restaurant în Craiova și vinde cârnați de porc la târgul de Crăciun. Numai că gusturile oamenilor l-au determinat pe antreprenor să diversifice meniul.
Citește și: Crăciun cu sarmale la conservă! Masa de sărbătoare din 2023 se anunță cea mai săracă din ultimii ani
„Am zis să băgăm și șaorma pentru că era foarte mare cererea pe șaorma. Toți care veneau ne întrebau: Shaorma aveți? Și noi îi refuzam că nu aveam. Am avut în jur de 100 de porții, 120 de porții pe 1 decembrie, pe lângă cârnăciorii, 400 de cârnăciori roșii, plus cei albi. Se fac foarte repede și pe loc. Adică lumea nu stă să aștepte o jumătate de oră pentru o ceafă de grătar, ca să fie proaspătă pe grătar, când poate să ia repede o șaorma. În 5 minute este deja și mâncată, a declarat Daniel Văcaru, reprezentant restaurant și comerciant.
Un astfel de preparat costă 30 de lei. Prețul este atractiv pentru cei care nu-și permit să mănânce prea des în oraș, dar și pentru tinerii care s-au săturat de bucatele tradiționale.
„Încerci și tu să mai ieși din casă, să mănânci și altceva. Aici mai tragi și tu chiulul. Nu prea mănânc șaorma. Dar acuma am avut poftă”, a declarat un alt vizitator din târg.
Ce cred bucătarii despre șaorma, ca preparat tradițional românesc?
Mergem la altă tarabă și întâlnim aceeași situație. Carnea de porc, de vită sau de pui se caută, de această dată, în hamburgeri.
„Aici avem cartofi cu cedar și bacon și crispy, aici este meniul crispy și aici este burgerul Father. Cele mai căutate produse la noi. Sunt foarte mulțumiți de prețurile accesibile, sunt foarte gustoase și nu mai stau atât de mult la coadă ca și cum dacă s-ar duce la restaurant”, a spus un comerciant.
Șaorma adaptată la piața autohtonă, cu porc în loc de vită sau pui ar putea deveni preparat românesc. Ce cred bucătarii? „Este un preparat iubit de români, dar este un preparat de fast-food. Nu va ajunge la nivelul preparatelor tradiționale românești. Nici dacă-i făcută cu carne de porc? Poate să fie și cu carne de struț. Avem atâtea preparate gustoase”, a spus Sebastian Paul, bucătar.
Totuși, cererea e uriașă. Anul trecut au fost livrate peste 3,30 de milioane de porții în România. Asta înseamnă o șaorma la fiecare 10 secunde.