Doar cu strictul necesar, așa putem descrie masa de Crăciun din acest an. Ca să aibă totuși puțin din toate, mulți au apelat la diverse tertipuri. Tradiționalele sarmale provin din conservă, cozonacul are o umplutură mai săracă, iar fructele și legumele sunt de o calitate inferioară, deci mai ieftine. Pentru mulți români, masa de sărbătoare se anunță cea mai săracă din ultimii ani.
Sarmale la conservă nu sună așa rău, mai ales când prețul este accesibil. 16 lei costă o conservă de 400 de grame. Cei care vor să își prepare propriile sarmale, caută cea mai ieftină carne. Nu se încumetă să dea 28 de lei pe kilogramul de ceafă de porc, așa că se mulțumesc cu organe, care costă cu 40% mai puțin. Dar și aici, omenii nu se aruncă că cumpere prea mult.
Cât costă o masă de Crăciun în 2023? Românii încearcă să facă cât mai multe economii
La raionul cu cozonaci, mulți nici nu îndrăznesc să se uite la cei mari, cu umplutură bogată. Îi aleg pe cei cu puțină nucă și cacao care costa 12 lei. Doar că printre ingrediente se numără conservanți și aditivi, departe de rețeta tradițională. Cea mai mică figurină de ciocolată cu Moș Crăciun costă 2,5 lei.
Iar pentru aperitiv, o porție de salată de boeuf are prețul de 12 lei.„Sinceră să fiu, sunt sponsorizată de copii. Altfel, nici nu aș îndrăzni să mă gândesc cam cum o să fie”, a spus o cumpărătoare.
De pe masă nu pot lipsi fructele și legumele, dar și aici se poate economisi. „Ca să nu cheltuiți o avere pe fructe și legume puteți opta pentru cele care sunt mai coapte sau mai lovite. Acestea au prețuri chiar și de trei ori mai mic decât fructele și legumele care nu au niciun semn”, a declarat reporterul NEWSTIME.
Tragem linie și vedem că o masă de Crăciun, doar cu strictul necesar costă aproximativ 55 de lei pentru o singură persoană.