Ieslea cu Nașterea Mântuitorului reprezintă o scenă greu de găsit la târgurile de Crăciun care au apărut în mai toate orașele. Roțile panoramice, clovnii și brazii împodobiți strălucitor au luat locul imaginilor care reprezintă esența sărbătorii. Culmea, și turiștii din alte țări spun că noua modă câștigă tot mai mult teren.

Scena Nașterii pruncului Iisus nu și-a mai găsit loc la evenimentul organizat în centrul Clujului. Simbolurile religioase au fost înlocuite de alte decoruri, iar vizitatorii nici nu au observat că acestea lipsesc: „E timp să fie amenajate pe undeva dar deocamdată

totul e frumos”, „Roata în plus. Super. Ar mai fi nevoie de zăpadă și să fie puțin mai frig.”

Și la târgul de crăciun din Craiova modernul a luat locul tradiționalului.

„Mai modern am observat, tradițional prea puțin am văzut. Cred că-i de rău, că tradiționalul e foarte frumos”, „Și noi am devenit tot mai comozi, adevărul ăsta este, dar este foarte plăcut totuși, avem unde să ieșim”,

spun vizitatorii.

Și aici oamenii au stat la coadă pentru o tură în roata panoramică: „Este și de mâncat și de distracție. Tot ce este e frumos. Că nu mai păstrăm tradiția, într-adevăr nu mai păstrăm tradiția, copiii rar își mai amintesc.”

Citește și: Oltenii, pregătiți de Crăciun din octombrie! Străzile din Craiova sunt împânzite cu decorațiuni, în ciuda temperaturilor de afară

Lângă biserica din centrul orașului, ascunsă într-un colț, o mică iesle care întruchipează scena Nașterii Domnului își așteaptă vizitatorii. Puțini sunt cei care s-au oprit să facă o poză aici: „Asta înseamnă Crăciunul. Renașterea Domnului Iisus Hristos, pentru că trebuie să credem și să ducem credința mai departe copiilor noștri”, „Îți iau ochii aceste luminițe și nu mai vezi și lateralul acela, prea micuț.”

Situația este asemănătoare și la Timișoara. „De la 22 de metri înălțime orașul arată spectaculos. Plimbarea cu roata panoramică durează aproximativ două minute și jumătate și este evident locul perfect pentru a face multe fotografii”, a transmis Iulia Dumitrașcu, corespondent Kanal D.

Crăciunul modern pare să fie pe gustul tuturor: „Foarte fain, acum am ajuns, dăm așa o tură să vedem dar până acum arată super.”

Câteva căsuțe mai încolo găsim și scena Nașterii Domnului. E o realitate la astfel de evenimente, ne spun turiști veniți din alte țări. Nu lipsește însă de nicăieri Moș Crăciun.