Pentru pensionari, Crăciunul vine la pachet cu multe sacrificii. Unii au strâns din timp bani pentru masa de sărbători, alții se împrumută, dar cei mai mulți așteaptă să primească un sprijin din partea statului. Cei 250 de lei pentru alimente vor ajunge pe cardurile pensionarilor după jumătatea lunii Decembrie. Cum vin, așa se și duc, spun vârstnicii.

Peste 2,5 milioane de pensionari primesc o dată la două luni bani pentru alimente.

În decembrie, aceștia sunt mai așteptați ca niciodată. Mulți au ajuns să-și pună speranța în bruma de bani. „Sunt buni! Sunt buni și 100 de lei”, „Ăia de alimente, da, d-abia îi așteptăm să facem și noi cumpărăturile de Crăciun”, „Îmi pare rău să o spun, îmi e și rușine, dar e destul de greu, 11 milioane, 250 pensie... Păi, cu pensia mea plătesc lumina, cablul, internetul și rămân 100 de lei, 100 de lei pe săptămână”,
au declarat mai mulți pensionari.

Citește și: Prețuri uriașe la Târgul de Crăciun. Iată câți bani trebuie să scoată românii din portofele!

Românii se gândesc de două ori înainte să cumpere ceva 

Mesele de sărbători nu vor mai fi așa de încărcate precum în anii trecuți. Prețurile tot mai mari îi fac pe oameni să se gândească de două ori înainte de a cumpăra ceva, astfel că porțiile vor fi reduse drastic.

„Foarte scumpe, 27 de lei kilogramul de piept de pui, plus brânza 40-30, foarte, foarte scumpe”, „Trebuie să păstrezi și bani pentru sărbători”, „Ne limităm la ce vrem și mai umblăm la pușculiță mai, că altfel nu ne putem descurca”, au mai spus românii.

În astfel de condiții, sunt destui pensionari care vor fi nevoiți să se împrumute de sărbători. „Mă împrumut la rude, fac prăjituri mai mici sau mai puține nepoților", „Mă împrumut și mai fac curățenie la lume ca să câștig niște bani, ca să

trăiesc și eu o lună de zile”, au spus pensionari.

După jumătatea lunii decembrie, cei 250 de lei vor fi încărcați pe cardurile de alimente, iar beneficiari sunt toți pensionarii cu venituri sub 1500 de lei. Din ianuarie pensiile vor crește cu 13,8%, iar o a doua majorare este promisă în toamna anului viitor, după recalculare.