Guvernul vrea să ieftinească masa de Crăciun, așa că Executivul a decis plafonarea adausului comercial pentru mai multe alimente. Mădălina Bichir, reporter NEWSTIME, a venit cu toate detaliile despre acest subiect.

Citește și: Păcăliți să cumpărăm mai mult decât vrem. Oamenii sunt nemulțumiți de tactica comercianților: „Trebuie să plătesc”

„Ordonanța care plafonează adaosuri comerciale la alimente de bază va fi prelungită pentru încă trei luni, adică până la finalul lunii ianuarie, iar vestea bună este că vor fi adăugate noi produse necesare pentru masa de

sărbători. Guvernul s-a gândit probabil că de pe masa românilor de Crăciun nu pot lipsi sarmalele, așa că de acum înainte pe listă se vor regăsi și orezul, bulionul și varza murată. De asemenea, ce Crăciun este acela fără cârnați, așa că pe lângă carnea de porc și usturoiul va avea de acum adaosul comercial plafonat. Nici cozonacul nu a fost dat uitării de către Executiv, iar aici gospodinele au două variante.
Fie îl aleg pe cel plafonat, fie aleg produsele cu adaos comercial, fix respectiv smântâna, drojdia sau margarina. Pentru toate aceste produse, adaosul comercial a fost plafonat la 20% în cazul retailerilor și al procesatorilor și la 5% în cazul distribuitorilor. Rămâne însă de văzut cum se va reflecta plafonarea în prețul final al produselor pentru care vom plăti de sărbători. Vă reamintesc că până acum 14 alimente erau pe lista plafonărilor, printre care zahăr, ulei, făină, carne de porc sau de pui”
,
a declarat reporterul NEWSTIME.

Ce scumpiri au loc din această toamnă 

Până la masa de Crăciun, românii se vor confrunta cu scumpirile altor produse. Specialiștii estimează că scumpirile vor continua și în următoarele săptămâni, cu 10-15 procente. Astfel, pâinea, care costă acum 2 lei și 50 de bani, ar putea ajunge la aproape 3 lei. Kilogramul de carne de porc ar putea ajunge la peste 40 de lei, roșiile care costă acum 15 lei per kilogram vor fi și 17 lei, iar un

litru de lapte ne-ar putea costa din nou 8 lei. 

„Prețul pâinii va crește în perioada următoare. În medie undeva la 10-15% sigur vom asista la creșteri de prețuri, care sunt oricum prea mari”, a declarat Dragoș Frumosu, președinte Sindalimenta, pentru NEWSTIME.