După vestea că facturile vor fi mai piperate în această iarnă, acum ne confruntăm cu un nou val de creșteri de prețuri la alimente. Fructele și legumele, carnea sau lactatele îi ustură tot mai rău la buzunare pe cei care fac față cu greu cheltuielilor zilnice. Specialiștii estimează că scumpirile vor continua și în următoarele săptămâni, cu zece cincisprezece procente. „Cam asta este. Vine toamna, vin și scumpirile”, a

declarat o bucureșteancă.

Citește și: Păcăliți să cumpărăm mai mult decât vrem. Oamenii sunt nemulțumiți de tactica comercianților: „Trebuie să plătesc”

Prețurile de toamnă de la tarabe se resimt tot mai adânc când bugetul nostru. Legumele de sezon, cum ar fi gogoșarii sau ardeii capia, costă și treisprezece lei per kilogram. Roșiile au ajuns din nou la cincisprezece lei. Nici fructele nu sunt mai ieftine.

Kilogramul de struguri se vinde și cu douăzeci de lei, iar perele cu doisprezece lei.

„Sunt cu cincizeci la sută față de acum o lună mai mult. Castraveți erau cu trei sunt deja cu șapte. Roșiile deja nu le mai mănânci la cincisprezece lei. Treizeci și cinci de lei pentru salată, dovlecei, cartofi, ridichii și trei fructe”, „Spre exemplu am cumpărat struguri cu optsprezece lei, deci mult, foarte mult”,

au declarat mai mulți români.

„Prețul pâinii va crește în perioada următoare. În medie undeva la 10-15% sigur vom asista la creșteri de prețuri, care sunt oricum prea mari”, a declarat Dragoș Frumosu, președinte Sindalimenta, pentru NEWSTIME.

Noi scumpiri din această toamnă! Cât vor ajunge să coste pâinea, carnea, roșiile și laptele 

Cu alte cuvinte pâinea, care costă acum doi lei și cincizeci de bani, ar putea ajunge la aproape trei lei.

Kilogramul de carne de porc ar putea ajunge la peste patruzeci de lei, roșiile care costă acum cincisprezece lei per kilogram vor fi și șaptesprezece lei, iar un litru de lapte ne-ar putea costa din nou opt lei, iar lista scumpirilor poate continua. „A crescut tot, la absolut tot, și la carne, și la brânză, și la legume. Am înlocuit carnea cu soia, că e mai ieftina”,
a mai spus o româncă.

Românii vor ajunge să meargă la supermarket ca la muzeu, să admire produsele și să nu și le permită. „Vii în piață, nu cumperi nimic și ai făcut economie. Nu cumperi nimic, asta înseamnă să faci economie de piață” a mai spus un român. Numită „shrinkflation” în Occident, fenomenul reducerii gramajului sau al cantității unui produs este prezent și în țara noastră.

Practic, produsele au intrat la apă pentru ca producătorii să poată jongla cu prețul.

„Vedem ce s-a întâmplat în cele trei luni de zile cu plafonarea prețului la cele paisprezece alimente. O parte din ele nu le mai găsim, acum mai nou s a reînființat caserola de opt ouă, ca să nu fie cele zece”, a mai spus Dragoș Frumosu. Ultimele date ale inflației arată că aceasta a coborât la 8,8%, ceea ce înseamnă că prețurile cresc, dar cu un procent mai mic.