Gustul dulce al roșiilor de toamnă se plătește scump. Tomatele care sunt acum pe tarabe se vând la preț dublu față de lunile de vară. Deși ar vrea să cumpere, cei mai mulți dintre români se uită, oftează și pleacă mai departe. Roșii la cincisprezece lei kilogramul este prețul amețitor afișat într-o piață din Sibiu. Cumpărătorii studiază cu atenție ofertele și calculează cu grijă fiecare bănuț. Câteva tarabe mai încolo cumpărătorii găsesc și marfa ceva mai ieftină.

Fănela Firu este dintr-o comună de lângă Craiova și vinde roșiile cu zece lei kilogramul, chiar și așa spune că nu mulți sunt cei care se încumetă să cumpere.

Citește și: Experții FMI aduc vești proaste, după vizita în România! Majorarea pensiilor și salariilor ar putea fi în pericol

„Oamenii au venit au devenit foarte pretențioși. S-au învățat că la supermarket.

Nu ne întreabă că avem cheltuieli, că avem oameni, că avem... Nu întreabă nimeni de nimic”
, a declarat Fănela Foru. De cealaltă parte, clienții spun că prețurile sunt nejustificate, mai ales că în urmă cu doar două luni erau la jumătate. „Roșiile sunt exagerate, doisprezece lei. Deci așa un șase lei era suficient. Eu cred că de la țăran pleacă la șase lei”, a declarat un client.

La cât se vând roșiile direct de la producător 

Am mers și noi să vedem la ce preț se vând roșiile direct la producător. Viorel Radu este din Matca, cel mai mare bazin legumicol din țară. „Așa arată la final roșia pregătită pentru piață. Mâine o ducem în piață, calitatea întâi”, a declarat Viorel Radu.

Prețul cu care tomatele pleacă de la el din curte este de trei patru ori mai mic decât cele de la comercianți. „Din piața de angro din Matca pleacă undeva între 3,7 și 4,5, iar murătura în jur de trei, șapte, trei lei cincizeci, patru lei o murătură din calibru mai mare”, a mai spus bărbatul.

Bărbatul ne povestește că anul acesta recolta a fost bună, lucru ce ar trebui să se vadă și la tarabe.

Cu toate acestea, acest lucru nu se întâmplă. În medie, prețul roșiilor de toamnă a crescut cu zece la sută față de aceeași perioadă a anului trecut.