Avem nevoie de un meniu echilibrat, dar mâncăm după cum ne dictează portofelul. Este realitatea tristă din farfuria multor români. Cei care încep astăzi postul Crăciunului se uită cu groază la prețul legumelor. Nici carnea nu este mai ieftină, așa că mulți aleg în funcție de preț, deși în acest fel are de suferit calitatea mâncării. „Ne uităm la prețuri să luăm cât mai ieftin. Puțin, că nu ne permitem să luăm atât de mult”,

a declarat o femeie. Din cauza diabetului, regimul alimentar al acestei femei ar trebui să includă alimente bogate într-un anumit tip de proteine. „Eu aș mânca numai mâncare bună, dar nu se poate. Pe zi 15-20 de lei la ce mănânc”, a spus femeia.

Citește și: Economiștii trag un semnal de alarmă! Ieftinirile nu se resimt în buzunarele românilor

Cum portofelul dictează masa românilor, meniul vine cu multe compromisuri. „Eu nu renunț la legume și fructe. La carne pot să mai renunț”, „Mâncăm mai puțin și mai bun, deci ne mai limităm. Facem așa, o aranjăm așa, o mai răsfirăm și zice că e mult, că de multe ori te saturi și cu privirea”, au spus mai mulți români.

Cei care intră în postul Crăciunului se uită șocați la prețuri 

Cu privirea se satură și cei care intră în postul Crăciunului. „E scump la ardei, la castraveți, la morcovi, chiar sunt destul de piperați, spanacul, astea care sunt de post”, „Și carnea și legumele, tot, tot, tot s-a scumpit”, au mai spus câteva femei. Roșiile, castraveți, ceapă, ardeii și vinetele au costuri cuprinse între 3 și 8 lei pe kilogram.

Acest pensionar de pildă are doar 20 de lei care trebuie să îi ajungă două, trei zile pentru mâncare.  „Mă uit acolo la oasele alea care sunt mai mult din astea cumpăr decât carne, carne”, „Cumpărai decât patru pulpe de superioare și niște ficăței, o jumătate de kilogram, atât îmi permit”.

Statisticile arată că mai puțin de un sfert dintre românii își permit o masă echilibrată cu proteine animale sau vegetale o dată la două zile.

Astfel, mulți oameni se orientează spre mezelurile care sunt mai ieftine, dar de calitate inferioară. „ Parizer cu carne de pasăre costă 5,20 de lei și conține doar 34% carne separată mecanic de pasăre și 19% piele de pasăre”.

Nitrații din mezeluri pot favoriza dezvoltarea cancerului intestinal, arată un raport al Organizației Mondiale a Sănătății. Conservanții și restul chimicalelor reprezintă alte probleme. Pentru a reduce consumul de produse procesate, în special cele din carne, cercetătorii britanici spun că acestea ar trebui să aibă avertismente de sănătate precum cele de pe

pachetele de țigări.