Plafonarea prețurilor la alimente nu funcționează, este semnalul de alarmă tras de economiști. Nu doar că ieftinirile nu se resimt în buzunarele oamenilor, ba mai mult, mâncarea continuă să se scumpească, arată și datele Institutului Național de Statistică. Guvernul nu poate controla prețurile, astfel că avem în continuare a doua cea mai mare inflație din Europa. „Nu văd nicio ieftinire la făină, mălai. Eu n-am văzut”, a declarat un român.

21 de alimente de bază stabilite de Guvern au acuma adaosul comercial plafonat. Pentru prima dată, fostul premier Nicolae Ciucă recunoaște că nu e o măsură potrivită.

Citește și: Cumpărăturile pentru Crăciun ar putea fi date peste cap de noile schimbări fiscale! Gospodarii sunt dispuși să vândă porcul în rate

„Impunerea unor astfel de plafoane nu funcționează tot timpul pentru că atunci când discuți cu un retailer poate să se angajeze să mențină sau să reducă prețul pe o anumită gamă de produse, dar poate

să joace din creșterea prețurilor la celelalte produse. S-a lăsat impresia că funcționează”
, a declarat Nicolae Ciucă.

Economiștii avertizau că antreprenorii vor găsi soluții de a ocoli plafonare adaosului comercial. „ Singurul lucru care contează este, de fapt, prețul impus de piață. Nu contează ideile sau visele politicienilor în ceea ce privește prețul la care ar trebui să fie vândut un produs”,

a declarat Cristian Năsulea, profesor în economie mondială.

România, pe locul doi ca țara cu cea mai mare inflație din Europa 

Că Guvernul nu poate ține prețurile sub control se vede în buzunarele clienților, care sunt din ce în ce mai goale. „Nu, nu este nicio ieftinire. Astea sunt făcute așa pe genunchi. Cine controlează dacă s-au ieftinit?”,

a declarat un român. Retailerii recunosc că o dată cu marea plafonare s-a recurs la tot felul de strategii care nu au făcut altceva decât să ducă la scumpiri în lanț.

„Anumiți producători au diminuat cantitatea și au păstrat prețul. Există procesul invers. Am observat la unii producători care au majorat cantitatea cu 0,5 grame la mălai, vă dau exemplu, ca să nu intre sub plafonare”,

a declarat Feliciu Paraschiv, retailer.

Chiar dacă inflația a scăzut în octombrie de la 8,70% la 8,7%, țara noastră are în continuare a doua cea mai mare inflație din Europa, după Ungaria, iar prețul alimentelor continuă să crească. Cu toate că inflația este în scădere, mâncarea s-a scumpit în medie cu nouă procente, arată statisticile, iar o parte dintre produsele care au înregistrat scumpiri se află, culmea, pe lista alimentelor de bază cu adaos comercial plafonat stabilită de Guvern.

De pildă, prețul cartofilor s-a majorat cu 12% față de aceeași perioadă a anului trecut. Carnea este mai scumpă cu 11%, iar zahărul și laptele au înregistrat creșteri de peste 8%. Și produsele de igienă s-au scumpit. Cea mai mare creștere au înregistrat-o detergenții, cu aproape 24%.