Iar noile reglementări ar putea da peste cap cumpărăturile pentru Crăciun. Țăranii care vând porci s-au trezit în situația în care trebuie să își cumpere POS, deși mulți dintre ei nu au nici măcar card bancar. Oamenii spun că sunt dispuși să vândă și în rate, doar să scape de noile măsuri fiscale. Doamna Geta are în gospodărie trei porci, dintre care doi sunt de vânzare pentru Crăciun. Femeia crește animale de mulți ani și ca de fiecare dată, cu câteva luni înainte de sărbători încep să apară clienții.

Citește și: Scumpirile sunt la ordinea zilei! Micii patroni spun că o să dea faliment: „Nu se mai poate vorbi de profit”

„A fost de 99 de kile și am dat 2.400 de lei pe ei. Sunt clienți, deci doi sunt vânduți, care ar fi mai mare e al nostru”. Până la Crăciun, porcii vor avea timp să își dubleze greutatea, dar și prețul.

Potrivit noilor măsuri fiscale, femeia va trebui să încaseze banii pe card pentru vânzarea acestora, astfel că se gândește să vândă în rate pentru a nu depăși plafonul impus de Guvern de 2.000 de lei pentru persoanele juridice. „Nouă nu ne place. Nouă nu ne place. Aici nu este bancomat, nu este. Noi așa am fost obișnuit. Să merg cu banul, cât costă, dai banul jos. Dacă a fi, de exemplu, 3.000
de lei porcul, mă gândesc atunci l-am da în două rate. Facem așa o hârtie între cumpărători și noi și atunci când aduce porcu și îmi mai mă altădată. Noi nu suntem cu cardul. Noi nu știm”
, a mai spus femeia.

Nici cumpărătorii nu sunt mulțumiți de noile măsuri fiscale

De cealaltă parte, nici cumpărătorii nu sunt mulțumiți de noile măsuri fiscale. „Eu am și târguit cu 15 lei kilu.

Peste o săptămână și ceva, de vineri într-o săptămână așa, îl aduc și-l tăiem. Am cumpărat porc să fie până la 2.000, ce să facem altceva”. Această femeie ne povestește că, deși își primește pensia pe card, nu știe să îl folosească. Astfel că a face singură plata cu el ar fi o corvoadă. „O dau la nepotul, la oarecare să meargă în Satu Mare să scoată pensia.
Eu de aici nu pot s-o scot. Am fost odată, am greșit, am avut ce aștepta la București, dar de unde, știu eu să dau telefoane?”
.

De altfel, majoritatea celor care locuiesc la sat sunt bătrâni care nici nu se gândesc să își deschidă un cont bancar. „Ce mă pune pe mine să mă duc să scot bani, să plătesc cu el, că nu știu nici ce scoate nici de la bancă”, „N-am card, n-avem card, n-avem nimic”.

În același timp, de la anunțul intrării în vigoare a noilor măsuri, rețelele de socializare au fost împânzite de videoclipuri care semnalează problemele, fictive sau nu, pe care românii le-ar putea întâmpina dacă vor încasa mai mult de pragul de 5.000 de lei.

Potrivit statisticilor, 40% dintre români nu dețin carduri bancare. Odată cu intrarea în vigoare a noilor măsuri, aceștia vor fi nevoiți fie să își deschidă un cont bancar sau să își limiteze plățile cu bani cash, conform noilor reglementări.