Postul Crăciunului este unul dintre dintre cele patru posturi mari stabilite de Biserica Ortodoxă peste an. Acesta are o durată de 40 de zile, începe pe 15 noiembrie și se încheie în Ajunul Crăciunului, pe 24 decembrie.

Zilele din Postul Crăciunului în care este dezlegare la pește

Postul Crăciunului este considerat cel mai ușor din întregul an, pentru că în această perioadă au fost rânduite de către Biserica Ortodoxă mai multe zile în care credincioșii pot consuma pește sau preparate alimentare din pește.

Prima zi în care este dezlegare la pește în Postul Crăciunului este pe 21 noiembrie, în ziua în care este prăznuită Intratea în Biserică a Maicii Domnului. Două zile mai târziu, pe 23 decembrie, creștinii pot mânca din nou pește. La această dată sunt sărbătoriți Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii și Sfântul Ierarh Amfilohie.

Alte zile cu dezlegare la pește de pe parcursul celor 40 de zile de post sunt: 25, 26 și 30 noiembrie, atunci când este prăznuit Sfântul Andrei, 2, 3, 4 și 5

decembrie. Creștinii pot mânca pește și de ziua Sfântului Nicolae, pe 6 decembrie, dar și în zilele de 7, 9, 10, 12, 16, 17 și 18 decembrie.

Rugăciunea pe care este bine să o rostești în Postul Crăciunului

O, Doamne Dumnezeule Atotputernic, zidirea mâinilor Tale suntem, pecetluiți cu gândul voinței Tale de mântuire, dar neascultând poruncile Tale, ne-am abătut pe căile nedreptății.

Din pământ m-ai zidit și cu suflarea duhului iubirii Tale m-ai arătat ca o făptură minunată, încununată cu frumusețe dumnezeiască. Dar eu, neluând seama la cinstea cu care m-ai învrednicit, m-am coborât în adâncul fărădelegilor.

Curăţeşte inimile noastre, trimițând apa îndurărilor Tale întru care îneacă toată cugetarea cea pătimașă. În noroiul slavei deșarte pururea alunecăm și cădem în groapa tuturor răutăților, fiind cu totul osândiți. Întinde-ne mână de ajutor, Doamne, și ne urcă pe muntele nevoințelor, dăruindu-ne totodată și lumina pocăinței.

Dă-ne și coiful nădejdii în vremea tulburării gândurilor rele și întrarmează-ne cu săgețile rugăciunii de foc, ca să doborâm pe vrăjmașii cei ce ne necăjesc.

Citește și: Vacanța de Crăciun pentru elevi începe pe 23 decembrie 2024. Câte săptămâni libere au elevii în iarnă?

Moise a postit 40 de zile și a primit din mâna Ta tablele legii, însă acum Însuți scrie cu degetul Tău dumnezeiesc gândurile înțelepciunii Tale, care să ne călăuzească la tot lucrul cel bun.

Suntem firi slabe și lesne biruite de păcat, dar cu brațul puterii Tale ridică-ne deasupra valurilor patimilor noastre și dă-ne a privi spre adâncurile milostivirii Tale. Pune în inimile noastre dragostea de rugăciune și cu adierile dorului Tău învăluie sufletele noastre.

Învață-ne a iubi mai mult curăția și mintea noastră o arată tablă a cugetărilor îngerești scrise cu slovele Duhului Tău înţelepţitor. Să se atingă de inima noastră împietrită scânteia iubirii Tale de oameni și să o prefacă în ceară în care cu degetul Tău dumnezeiesc să închipui cuvinte iubitoare față de aproapele.

Greu suferim povara neputințelor noastre și adesea ne tânguim fiind biruiți de vrăjmașii noștri nevăzuți, dar adâncul milostivirii și îndurărilor Tale este mare, deci totdeauna sprijineşte-ne cu brațul Tău puternic pe cărarea postului. Amin!

Sursa: impact.ro