Postul Crăciunul este foarte bine cunoscut de toți creștinii ortodocși, care în această perioadă încearcă să respecte cât mai multe obiceiuri recomandate de biserică, dar și tradiții din bătrâni asociate cu această perioadă.

Postul Crăciunului are o durată de 40 de zile, adică de șase săptămâni. Perioada de abstinență începe miercuri, pe 15 noiembrie, și se încheie în ajunul Crăciunului, pe data de 24 decembrie. Acesta este considerat unul dintre cele patru mari posturi de peste an, consemnate de dogmele bisericești.

Potrivit tradiției creștine, acesta se află pe locul doi ca importanță, după Postul Paștelui. Este considerat postul cel mai ușor de respectat, atât datorită zilelor în care este permis consumul de pește, ci și pentru că la finalul acestuia creștinii se bucură de Nașterea Domnului, o zi plină de fericire și de speranță.

Tradiții și obiceiuri pentru Postul Crăciunului

Lăsatul Secului, așa cum este cunoscută ultima zi de dinainte de începerea postului, care în acest an cade pe data de 14 noiembrie, este ultima zi în care se mai poate mânca de dulce. În trecut se obișnuia ca în această zi să fie spălate vasele de lut și lingurile de lemn. În acest fel, gospodarii se asigurau într-un mod simbolic că pe ele nu mai există produse alimentare de dulce.

Aceste vase erau folosite pe parcursul zilelor de post. Prin urmare, pe parcursul celor 40 de zile, în ele nu mai era voie să fie așezate și gătite produse de origine animală, precum carne, brânză, ouă sau derivate ale acestora.

Citește și: Vacanța de Crăciun pentru elevi începe pe 23 decembrie 2024. Câte săptămâni libere au elevii în iarnă?

Tradiția spune că această perioadă este destinată atât reconectării cu divinitatea, cât și unei „curățări” spirituale. În această perioadă oamenilor le este recomandat să se roage mai mult, să facă mai multă milostenie și să ia parte la cât mai multe slujbe, la biserică.

De asemenea, oamenii trebuie să se abțină în post și de la gânduri negre, dar și de la mâncarea de dulce, adică de la toate produsele de origine animală sau preparate alimentare care conțin carne, ouă, lapte și brânză.

Rugăciune care se citește în Postul Crăciunului

Dumnezeul nostru, nădejdea tutu­­ror marginilor pământului și a celor ce sunt pe mare departe, Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta cea Veche și Nouă, aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm și Ție ne rugăm: întărește-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârgu­ință, spre mărirea numelui Tău celui sfânt și spre iertarea păca­telor noas­tre, spre omorârea patimilor și biru­­ință asupra păcatului; ca împreună cu

Tine răstignindu-ne și îngro­pân­du-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte și să petrecem cu bună­plă­cere înaintea Ta întru toate zilele vieții noastre.

Că Ție se cuvine a ne milui și a ne mântui pe noi, Hris­toase, Dum­­­ne­­zeule, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte, și Preasfântului și bu­nului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Sursa: doxologia.ro