Postul Crăciunului se află abia la început și poate reprezenta o perioadă dificilă pentru iubitorii de carne și de produse de origine animală în general. În această perioadă, dogmele bisericești le recomandă tuturor creștinilor ca pe lângă renunțarea la gândurile rele, să se abțină și de la mâncarea de „dulce”, adică de la carne, ouă și lactate, dar și de la alcool.
Din fericire pentru iubitorii de pește, Biserica Ortodoxă a rânduit pe parcursul celor 40 de zile de post mai multe zile în care este permis consumul de pește.
Chifteluțe de pește
Ai nevoie de: 250 grame de cartofi, 150 grame file de pește proaspăt, 150 grame file de pește afumat, 2 linguri de pătrunjel tocat, 3 linguri de mărar tocat, 3 linguri de maioneză, sos Tabasco, 2 linguri de creme fraîche, zeama de la 1/4 lămâie, 80 grame de
Mod de preparare: Înainte de toate se preîncălzește cuptorul la 200 de grade, după care se curăță și se taie cartofii în formă de cuburi mari și se fierb în apă cu sare. Între timp se condimentează peștele după gust și se ambalează în folie de aluminiu, unsă în prealabil cu unt. Peștele se pune la cuptor pentru 12-15 minute, după care se scoate, iar zeama care rămâne în folia de aluminiu se pune peste cartofi, care apoi se pisează.
Citește și: Când se deschid târgurile de Crăciun în România? Marile orașe și-au anunțat deja programul
Nu am uitat nici de peștele afumat, care se curăță de piele și oase. După ce se răcește puțin, peștele copt se toacă și se amestecă cu cel afumat și se pune peste cartofi. La acest amestec se adaugă jumătate din cantitatea de ierburi precizată în lista de ingrediente, plus o lingură de maioneză.
Compoziția obținută se condimentează cu sos Tabasco, sare și piper.Din acest amestec rezultă aproximativ 10 chiftele, care se tăvălesc prin pesmet, se aplatizează puțin și apoi se pun la cuptor pe o hârtie de copt unsă cu unt. Se coc la 220 de grade pentru aproximativ 20 de minute.
Cât timp chiftelele se coc, putem face un sos din restul ierburilor, crema fraiche, maioneza și zahărul, care se condimentează după gust cu zeamă de lămâie, sare și piper.
Macrou la cuptor cu sos de roșii
Ai nevoie de: 4 bucăți de macrou, 3 roșii, 3 cepe, ½ căpățâna de usturoi, 1 lămâie întreagă, zeama de la o lămâie, o lingură de pastă de ardei, o frunză de dafin, busuioc uscat, o legătura pătrunjel, sare, piper, 30 mililitri de ulei și 100 mililitri de vin alb.
Mod de preparare: Prima dată se curăță peștele de intestine, se îndepărtează capetele, cozile și aripioarele, după care se clătește de mai multe ori cu apă rece, pentru a îndepărta orice urmă de măruntaie care ar mai fi rămas. Ulterior, bucățile de macrou se tapotează pentru a lua excesul de apă și se presară pe ele zeamă de lămâie, sare și piper.
În timp ce peștele stă la frigider, la marinat, pentru cel puțin 30 de minute, se începe pregătirea sosului de roșii. Într-o cratiță se pune ulei la încins, iar când acesta ajunge la o temperatură potrivită se adaugă ceapă și usturoi tocate mărunt. Când acestea se înmoaie se adaugă și roșile, decojite în prealabil și tăiate în cuburi mici.
Citește și: Când se deschid târgurile de Crăciun în România? Marile orașe și-au anunțat deja programul
Amestecul se călește pentru aproximativ 3 minute, după care se adaugă pasta de ardei diluată cu vin, dafinul, busuiocul, sarea și piperul. După ce dă de câteva ori în clocot, sosul se pune în tava pentru cuptor. Se scoate peștele de la frigider și se lasă la scurs, după care se pune peste sos și se dă la cuptor, la foc mediu.
Peștele nu trebuie întors cât timp se coace, adică pentru aproximativ o oră și 15 minute, până se rumenește. Cu 5 minute înainte de a fi gata se adaugă felii de lămâie și verdeață tocată.
Saramură de crap
Ai nevoie de: 1 crap, 2 linguri sare, 1 linguriță ulei, 2 ardei, 4 roșii, 2 tulpini de țelină, 2 fire de cimbru, 2 foi dafin și 10 boabe de piper.
Mod de preparare: Trunchiul crapului se spală bine, se curăță de solzi și se unge cu ulei și sare cât mai grunjoasă. Cât timp acesta se odihnește, se taie ardeii în jumătate și se ung la rândul lor cu ulei, se pregătesc roșile și se lasă la încins grătarul.
Când se încinge, pe grătar se pun ardeii și crapul și se coc pentru aproximativ 7 minute fără a fi întorși. Ulterior se pune un vas mai mare la fiert, plin cu apă, în care se pun condimentele, puțină țelină și câțiva ardei iuți. Peștele și ardeii se iau de pe grătar și se adaugă în vas, după care totul se fierbe pentru 10 minute. Ulterior peștele se întoarce pe partea cealaltă și se mai fierbe pentru alte 7 minute, până când devine alb.