Sfântul Gheorghe 2023: Pe ce dată se sărbătorește? Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este unul dintre personajele divine pe care românii le prăznuiesc an de an. Sărbătoarea este onorată în fiecare an de milioane de oameni, care îi înalță mulțumiri mucenicului și care se roagă în lăcașurile de cult la această dată.

Sfântul Gheorghe 2023: Pe ce dată se sărbătorește? Cine a fost Marele Mucenic?

În anul 2023, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este sărbătorit de către creștinii ortodocși la data de 23 aprilie. Anul acesta, sărbătoarea care este marcată în calendar cu cruce roșie este într-o zi de duminică. Românii au foarte multă evlavie față de Marele Mucenic Gheorghe, astfel că în ziua în care acesta este sărbătorit oamenii merg la biserică pentru a asista la Sfânta Liturghie.

Citește și: Când pică Sfântul Gheorghe în 2023. Data la care are loc sărbătoarea marelui muncenic

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este considerat ocrotitorul Forțelor Terestre Române. La rândul său, acesta a fost general roman de origine greacă și ofițer în garda împăratului roman Dioclețian.

Mucenicul Gheorghe s-a născut în Cappadocia, într-o familie creștină. Spre finalul vieții sale, sfântul a fost condamnat la moarte pentru că nu a renunțat la credința sa, motiv pentru care este considerat un martir și un exemplu pentru toți credincioșii.

Tradiții și obiceiuri de sărbătoarea Sfântului Gheorghe

Românii îl cinstesc pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, astfel că au numit după acesta mai multe biserici și orașe din România. De asemenea, peste 900.000 de români poartă numele sfântului sau derivate ale acestuia. Dintre aceștia, peste 700.000 sunt bărbați iar în jur de 180.000 sunt femeie.

Astfel, ziua de 23 aprilie are o mare semnificație pentru credincioși, care încă mai respectă unele dintre tradițiile care au apărut încă din bătrâni și care

sunt legate de sărbătorirea mucenicului.

Una dintre aceste tradiții spune că, în ziua în care este sărbătorit Sfântul Gheorghe, gospodarii trebuie să pună la porțile caselor crenguțe de fag și smocuri de iarbă verde în stâlpii care susțin porțile. Legenda spune că Sfântul Gheorghe  va veni ulterior pe calul său pe la casele oamenilor și îl va lega pe acesta de poartă. Astfel, calul va paște din iarba pe care românii o lasă la poartă.

În urma vizitei sfântului, ramurile devin pline de har, iar oamenii le folosesc pentru a se proteja împotriva bolilor. De asemenea, bucățele din ele se pot pune și în hrana pe care o mănâncă animalele, pentru ca acestea să nu întâlnească niciodată duhuri rele.

Citește și: Pe ce dată este Sfântul Gheorghe în 2023? Data la care va avea loc sărbătoarea Sf. Gheorghe

O altă tradiție din popor spune că Sfântul Gheorghe poate să descopere comori bine ascunse, cu condiția ca celui care îi sunt descoperite să nu spună nimic despre aflarea acestora.

Potrivit unui alt obicei, Marele Mucenic Gheorghe este protectorul ciobanilor, care îl cinstesc în mod deosebit pe patronul lor. Unul dintre ritualurile pe care oierii le fac în ajunul sărbătorii este de a unge cu usturoi ușile și ferestrele grajdurilor, după care pun în fața lor o greblă cu dinții în sus. De asemenea, aceștia tămâiază vitele. Toate aceste obiceiuri au rolul de a ține la distanță duhurile rele, notează traditii-superstitii.ro.