Datele, procedurile și lista conținuturilor pentru simularea Evaluării Naționale 2024 au fost publicate în Monitorul Oficial. Simularea Evaluării Naționale este o evaluare a cunoștințelor elevilor de clasa a VIII-a, care are loc cu câteva luni înainte de Evaluarea propriu-zisă.

Citește și: Când se dau Examenele Naționale și de BAC în 2024? Este cea mai importantă perioadă pentru elevii din România

Conform ordinului Ministrului Educației, disciplinele la care se organizează simularea evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a, în anul școlar 2023—2024, sunt: limba și literatura română,

limba și literatura maternă pentru elevii aparținând minorităților naționale care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă și matematică. Simulările elevilor din clasa a VIII-a vor avea loc în luna februarie, relatează Edupedu.ro.

Calendarul simulării Evaluării Naționale 2024 pentru absolvenții clasei a VIII-a

5 februarie 2024: Limba și literatura română – probă scrisă
6 februarie 2024: Matematică – probă scrisă
7 februarie 2024: Limba și literatura maternă – probă scrisă
23 februarie 2024: Comunicarea rezultatelor

Reguli de la simularea Evaluării Naționale din 2024

Probele din cadrul simulării naționale încep la ora 9:00, moment în care, în fiecare sală, se deschid plicurile sigilate care conțin subiectul multiplicat. Accesul elevilor în săli este permis până la ora 8:30, potrivit procedurii.

La simulările pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat 2024, lucrările vor fi scanate în clasă și corectate pe platforma digitalizată, după cum a anunțat ministrul Ligia Deca.

Secretizarea se realizează în platforma destinată evaluării digitalizate după încărcarea acesteia.

Elevii sunt primiți și așezați în bănci, câte unul în bancă, în ordine alfabetică, la nivelul unității de învățământ/centrului de examen.

Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise pentru fiecare dintre probele simulării Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a este de două ore, începând din momentul în care s-a încheiat completarea casetei de identificare din broșura cu subiecte.

Elevii primesc subiectele în formă de broșura, care se predă la finalul probei.

În cazul în care elevul face o greșeală, la proba de limba și literatura română și/sau maternă, un răspuns completat în căsuța de răspuns poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a literei scrise în căsuță și scrierea în dreapta căsuței a literei asociate răspunsului considerat corect. Un răspuns care constă în marcarea cu X a unei opțiuni poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a marcajului X și marcarea cu X a răspunsului considerat corect.

La matematică, un răspuns de la Subiectul I sau de la Subiectul al II-lea poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală și încercuirea altui răspuns considerat corect.

La probele scrise de la simulare sunt acceptate creion sau stilou/pix de culoare albastră.

Ce s-a scos din programa pentru Evaluarea Națională 2024?

Programa pentru Examenul Național din 2024 prevede eliminarea unor conținuturi la Limba română și Matematică.

La Limba și literatura română s-a scos din programă Domeniul de conținut: Elemente de construcție a comunicării, care conține:

  • construcții impersonale; construcții incidente;
  • realizări propoziționale ale unor funcții sintactice: completiva indirectă, completiva prepozițională, circumstanțiala de loc, de timp, de mod, cauzala, finala.
  • despre limba și cultura țărilor din vecinătatea României; limba română în Europa; comunitatea lingvistică a vorbitorilor de limbă română de pretutindeni; contacte culturale.

La limba și literatura română pentru școlile și secțiile cu predare în limba maghiară sunt exceptate următoarele: Domeniul de conținut: Elemente de construcție a comunicării:

  • tipare frastice: propoziții relative și conjuncționale;
  • exprimarea coordonatelor acțiunii/contextului — spațiu, timp, modalitate (locuțiunea adverbială);
  • exprimarea emoțiilor și a sunetelor din natură (interjecția), interjecția predicativă;
  • exprimarea raporturilor de coordonare și subordonare (aplicativ: locuțiuni conjuncționale);
  • complementul circumstanțial de cauză, complementul circumstanțial de scop;
  • aplicativ: exprimarea relației — adverbul relativ; exprimarea coordonatelor imprecise/a probabilității — adverbul nehotărât.

Iată ce s-a scos din programa pentru Matematică:

Când are loc Evaluarea Națională 2024?

Elevii de clasa a VIII-a încheie cursurile pe 14 iunie 2024. Înscrierea candidaților se face automat de către secretariatele școlilor în perioada 11 – 14 iunie. Calendarul Examenului Național 2024 este următorul:

  • 11 – 14 iunie 2024: Înscrierea la Evaluarea Națională
  • 14 iunie 2024: Încheierea cursurilor pentru elevii de clasa a VIII-a
  • 25 iunie 2024 – Proba scrisă la Limba română
  • 27 iunie 2024 – Proba scrisă la Matematică
  • 28 iunie 2024 – Proba scrisă la Limba maternă
  • 3 iulie 2024 – Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor (până la ora 14:00)
  • 3 iulie (orele 16 – 19) și 4 iulie 2024 (ora 08:00 – ora 12:00) – Depunerea contestațiilor
  • 4 – 9 iulie 2024 – Soluționarea contestațiilor
  • 9 iulie 2024 – Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor