În ultimii ani, salariile cadrelor didactice din țara noastră au suferit anumite modificări, fie că este vorba despre instituțiile de învățământ private sau de stat. Măririle salariale au fost făcute în general după ce personalul din învățământ și-a exprimat nemulțumirea, în diferite moduri, față de leafa lunară.

Pe parcursul timpului, salariile din sistemul de învățământ de stat din România i-a făcut pe mulți educatori, învățători sau profesori să migreze spre unitățile de învățământ private sau chiar spre alte domenii, mai bine plătite.

Ce salariu are un educator în 2023?

După ce greva din educație de anul acesta a fost suspendată de către sindicaliști, în urma acordului la care au ajuns cu privirile la creșterile salariale pentru profesori, învățători și educatori, personalul din învățământ a primit lefe modificate.

Sindicatele au decis să renunțe la grevă doar după ce a fost adoptată o ordonanță de urgență prin care salariul unui debutant să devină egal cu salariul mediu pe economie.

De asemenea, a fost solicitată o creștere salarială de 50% din diferența între salariile de la acel moment și cele din grila nouă, de la 1 ianuarie 2024.

Citește și: Când au elevii prima vacanța în anul școlar 2023-2024. Data la care se termină Modulul I

Potrivit datelor publicate de către Ministerul Educației, salariul brut al unui educator a fost majorat cu 10%.

Prin urmare, un educator la început de drum încasează lunar un salariu de puțin peste 3000 de lei net.

Ce salarii au educatorii de la grădinițele private?

Așa cum era de așteptat, între salariile educatorilor de la grădinițele de stat și cele private există o diferență. Prin urmare, venitul lunar al unui educator care lucrează la o grădiniță privată din Capitală este cuprins între 4000 și 5000 de lei pe lună, în timp ce salariul unui asistent educator este cuprins între 3000 și 4000 de lei

pe lună, potrivit eJobs.

Citește și: La doar 12 ani, Clovis a absolvit facultatea. Băiatul este considerat un copil minune: „Este super curios, matur, sârguincios, autodisciplinat și foarte motivat”

Diferența în ceea ce privește venitul este determinată de către vechime și experiența în domeniul învățământului, iar acest lucru se aplică și în cazul învățătorilor sau al profesorilor. De exemplu, un învățător debutant care lucrează la o unitate de învățământ privată are un salariu de 3000 de lei pe lună, în timp ce un cadru didactic cu

o vechime de minim 5 ani poate să încaseze destul de ușor peste 4500 de lei pe lună, informează sursa citată.