Datele, procedurile și lista conținuturilor pentru simularea Evaluării Naționale 2024 au fost publicate în Monitorul Oficial.
Conform ordinului Ministrului Educației, disciplinele la care se organizează simularea evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a, în anul școlar 2023—2024, sunt: limba și literatura română, limba și literatura maternă pentru elevii aparținând minorităților naționale care au urmat cursurile gimnaziale în limba
Calendarul simulării Evaluării Naționale 2024 pentru absolvenții clasei a VIII-a
5 februarie 2024: Limba și literatura română – probă scrisă
6 februarie 2024: Matematică – probă scrisă
7 februarie 2024: Limba și literatura maternă –
23 februarie 2024: Comunicarea rezultatelor
Reguli de la simularea Evaluării Naționale din 2024
Probele din cadrul simulării naționale încep la ora 9:00, moment în care, în fiecare sală, se deschid plicurile sigilate care conțin subiectul multiplicat. Accesul elevilor în săli este permis până la ora 8:30, potrivit procedurii.
La simulările pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat 2024, lucrările vor fi scanate în clasă și corectate pe platforma digitalizată, după cum a anunțat ministrul Ligia Deca.
Elevii sunt primiți și așezați în bănci, câte unul în bancă, în ordine alfabetică, la nivelul unității de învățământ/centrului de examen.
Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise pentru fiecare dintre probele simulării Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a este de două ore, începând din momentul în care s-a încheiat completarea casetei de identificare din broșura cu subiecte. Elevii primesc subiectele în formă de broșura, care se predă la finalul probei.
În cazul în care elevul face o greșeală, la proba de limba și literatura română și/sau maternă, un răspuns completat în căsuța de răspuns poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a literei scrise în căsuță și scrierea în dreapta căsuței a literei asociate răspunsului considerat corect. Un răspuns care constă în marcarea cu X a unei opțiuni poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a marcajului X și marcarea cu X a răspunsului considerat corect.
La matematică, un răspuns de la Subiectul I sau de la Subiectul al II-lea poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală și încercuirea altui răspuns considerat corect.
La probele scrise de la simulare sunt acceptate creion sau stilou/pix de culoare albastră.
Ce s-a scos din programa pentru Evaluarea Națională 2024?
Programa pentru Examenul Național din 2024 prevede eliminarea unor conținuturi la Limba română și Matematică. La Limba și literatura română s-a scos din programă Domeniul de conținut: Elemente de construcție a comunicării, care conține:
- construcții impersonale; construcții incidente;
- realizări propoziționale ale unor funcții sintactice: completiva indirectă, completiva prepozițională, circumstanțiala de loc, de timp, de mod, cauzala, finala.
- despre limba și cultura țărilor din vecinătatea României; limba română în Europa; comunitatea lingvistică a vorbitorilor de limbă română de pretutindeni; contacte culturale.
La limba și literatura română pentru școlile și secțiile cu predare în limba maghiară sunt exceptate următoarele: Domeniul de conținut: Elemente de construcție a comunicării:
- tipare frastice: propoziții relative și conjuncționale;
- exprimarea coordonatelor acțiunii/contextului — spațiu, timp, modalitate (locuțiunea adverbială);
- exprimarea emoțiilor și a sunetelor din natură (interjecția), interjecția predicativă;
- exprimarea raporturilor de coordonare și subordonare (aplicativ: locuțiuni conjuncționale);
- complementul circumstanțial de cauză, complementul circumstanțial de scop;
- aplicativ: exprimarea relației — adverbul relativ; exprimarea coordonatelor imprecise/a probabilității — adverbul nehotărât.
Iată ce s-a scos din programa pentru Matematică:
Când are loc Evaluarea Națională 2024?
Elevii de clasa a VIII-a încheie cursurile pe 14 iunie 2024. Înscrierea candidaților se face automat de către secretariatele școlilor în perioada 11 – 14 iunie. Calendarul Examenului Național 2024 este următorul:
- 11 – 14 iunie 2024: Înscrierea la Evaluarea Națională
- 14 iunie 2024: Încheierea cursurilor pentru elevii de clasa a VIII-a
- 25 iunie 2024 – Proba scrisă la Limba română
- 27 iunie 2024 – Proba scrisă la Matematică
- 28 iunie 2024 – Proba scrisă la Limba maternă
- 3 iulie 2024 – Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor (până la ora 14:00)
- 3 iulie (orele 16 – 19) și 4 iulie 2024 (ora 08:00 – ora 12:00) – Depunerea contestațiilor
- 4 – 9 iulie 2024 – Soluționarea contestațiilor
- 9 iulie 2024 – Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor