Se consideră că, odată cu această zi, se încheie perioada sărbătorilor de iarnă, care începe pe 6 decembrie, de Sfântul Nicolae. Cu ocazia acestei sărbători, românii păstrează diverse tradiții și obiceiuri, în funcție de zona în care locuiesc.
Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut în cetatea Orini, în familia preotului Zaharia, iar mama sa, Elisabeta, era din neamul lui Aaron. El a venit pe lume cu trei luni înainte de nașterea Mântuitorului Iisus Hristos. Îngerul Gavriil i-a vestit lui Zaharia, în timpul unei slujbe la templu, că va avea un fiu. Deoarece Zaharia nu a crezut în cuvintele îngerului, el a rămas mut până când fiul său a primit numele.
Cele mai importante tradiții și obiceiuri de Sf. Ioan Botezătorul
Se spune că în dimineața zilei de Sfântul Ion, oamenii trebuie să se stropească cu agheasmă pentru a fi protejați de boli pe parcursul anului. Totodată, conform tradiției populare, după Sfântul Ion „se botează gerul”, adică temperaturile încep să crească.
În Transilvania, persoanele care purtau numele Sfântului Ioan erau duse prin sat până la râu, unde erau botezate.
Conform tradiției, după Sfântul Ioan „se botează gerul”, adică frigul începe să se topească și vremea se încălzește. Ziua de Sfântul Ion este una de sărbătoare, iar cei care nu se bucură în această zi vor avea un an plin de tristețe.Citește și: Tradiții și obiceiuri de Sfânta Parascheva 2024. Ce NU trebuie să faci astăzi?
Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul și Înaintemergătorul Domnului se sărbătorește pe 7 ianuarie, la o zi după Bobotează, conform obiceiului de a cinsti, după marile praznice împărătești, și persoanele
care au avut un rol în acele evenimente.Iordănitul femeilor este un obicei vechi, practicat în satele din nordul țării. Femeile se adunau în grupuri mari, mergeau acasă la cineva, aducând alimente și băuturi. După ce se ospătau, cântau și jucau toată noaptea. În zori, ieșeau pe stradă și, dacă întâlneau bărbați pe drum, îi luau cu forța și îi duceau la râu, amenințându-i că îi vor arunca în apă.
Pe 7 ianuarie, cu ocazia sărbătorii Sfântului Ioan Botezătorul, își serbează onomastica cei care poartă numele Ioan, Ionuț, Ion, Ionel, Nelu, Ivan, Jan, Ionică, Jean, Ioniță, Ioana, Ionela, Oana, Ionica, Nela, Ionelia, Jana, Ionuța sau Onuța.