Oamenii au trebuie să respecte tradițiile și obiceiurile și să aibă grijă la zilele în care nu au voie să spele sau să muncească. Săptămâna Luminată reprezintă una dintre cele mai semnificative etape din calendarul religios ortodox al lunii aprilie.
Citește și: Horoscop săptămânal 21- 27 aprilie 2025. O zodie va avea parte de o schimbare majoră
Aceasta debutează imediat după sărbătoarea Învierii Domnului și se întinde pe durata a șapte zile, perioadă în care credincioșii respectă ritualuri străvechi, urmează obiceiuri transmise din generație în
Săptămâna Luminată este intervalul de șapte zile care urmează imediat după Paște. Este considerată una dintre cele mai semnificative perioade din calendarul ortodox, marcând celebrarea Învierii lui Iisus Hristos. Aceste zile sunt dedicate bucuriei spirituale și simbolizează triumful vieții asupra morții, aducând credincioșilor un mesaj de speranță și promisiunea vieții veșnice.
Denumirea de „Săptămâna Luminată” își are originea într-un vechi ritual religios. Odinioară, cei botezați în noaptea Paștelui erau numiți „luminați” și purtau timp de o săptămână veșminte albe, ca semn al purității sufletești și al luminii divine aduse de Hristos. În această perioadă specială, în biserici se oficiază slujbe aparte, iar ușile altarului rămân deschise în permanență, simbolizând faptul că, prin Înviere, porțile cerului au fost deschise pentru întreaga omenire.
Potrivit Calendarului Ortodox, doar miercuri, joi și sâmbătă sunt zile în care este permis să se lucreze în casă și să se spele haine.
Tradiții și obiceiuri Săptămâna Luminată
Ziua de luni, a doua zi după Paște, este cunoscută sub numele de Lunea Albă. Potrivit credinței populare, cei care își încheie viața pământească în această zi ajung direct în Rai, fără a trece prin judecata divină.
Este o zi cu o profundă semnificație spirituală, marcată prin slujbe religioase și rugăciuni dedicate celor plecați dintre noi.Citește și: VIDEO Oamenii se înghesuie la cumpărăturile de Paște. Cumpărăturii s-au adunat dis de dimineață
Marțea Albă, a doua zi din Săptămâna Luminată, este dedicată odihnei și pomenirii celor trecuți în neființă. În această zi, se evită activitățile casnice precum spălatul, călcatul sau alte treburi gospodărești.
Miercurea din Săptămâna Luminată are o semnificație specială și este cunoscută în tradiția populară și sub numele de „nunta șoarecilor”. În această zi, bărbații pot lucra pe câmp, însă femeilor li se recomandă să evite orice muncă gospodărească.
Se spune că, dacă această interdicție nu este respectată, șoarecii vor invada casa și hambarele. Totodată, fiind o zi de „harți”, credincioșii au dezlegare la mâncare de dulce, chiar dacă este miercuri, zi care în mod normal ar fi una de post.Joia din Săptămâna Luminată este cunoscută în popor sub denumirile de Joia Verde sau Joia Rea. Această zi are o legătură profundă cu natura și fertilitatea pământului. Se spune că este interzis să muncești, altfel recoltele pot fi afectate de secetă sau de dăunători. Un vechi obicei popular presupune aducerea a 44 de găleți cu apă și aprinderea a două lumânări la colțurile gospodăriei, ca simbol al atragerii norocului și abundenței în casă.
Vinerea din Săptămâna Luminată poartă denumirea de Vinerea Scumpă sau Izvorul Tămăduirii și este o zi cu o semnificație aparte în tradiția creștină. În această zi au loc slujbe speciale de sfințire a apei, în amintirea momentului în care Maica Domnului ar fi descoperit un izvor cu puteri vindecătoare. Credincioșii participă la slujbă, iau apă sfințită și se stropesc cu ea, în speranța dobândirii sănătății și a protecției divine.