Liderii NATO s-au adunat în Lituania pentru a pune la punct planurile secrete ale unui răspuns rapid în cazul unui atac al Rusiei asupra unui membru al alianțe. Pe de altă parte, Ucraina va deveni membru al Tratatului Nord-Atlantic în momentul în care se va încheia războiul.

Citește și: Pericolul de care puțini știu la Marea Neagră. Ce sunt curenții rip și ce trebuie să faceți dacă vă trag în larg?

Trei sute de mii de soldați în stare de alertă care pot fi deplasați de urgență în caz de conflict, apărare aeriană îmbunătățită cu mai multe aeronave care vor face misiuni de poliție aeriană la frontiera de est a alianței, în plus vor fi și mai multe forțe navale, sunt doar câteva dintre deciziile importante luate în urmă cu puțin timp la Vilnius de liderii NATO. În plus, ucrainienii vor fi antrenați să zboare pe aeronavele americane F-16, începând de luna viitoare în România, la una dintre bazele aeriene.

Președintele Franței, decizie neașteptată! A sărit în ajutorul Ucrainei 

În ceea ce privește candidatura Ucrainei, aceasta este mai aproape ca oricând de momentul în care va deveni membru NATO. Totuși există o condiție esențială, aceea ca trupele Kievului să câștige războiul cu Rusia. La summit-ul de la Vilnius a ajuns și președintele Ucrainei, care a spus că ar fi absurd ca aici să se repete greșeala de la București, când Ucraina a fost lăsată pe dinafara alianței.

Citește și: Ministru- Poluarea din Ucraina nu ajunge în Marea Neagră

Înainte de începerea summit-ului, un anunț surpriză a fost făcut de președintele Franței. Franța se alătură astfel Marii Britanii, care a fost prima țară care a trimis Kievului rachete cu rază de acțiune de trei sute de kilometri. Celebrele „storm shadow” care fac ravagii în spatele liniilor inamicului. Una dintre loviturile date cu acest tip de rachetă a avut loc aseară, în localitatea ocupată Berdiansk.