Județul Bihor are de curând o nouă atracție. A fost inaugurat Drumul Apusenilor, șoseaua care își propune să rivalizeze cu Transalpina și Transfăgărășan, grație peisajelor de vis și a obiectivelor din zonă. Primii șoferi au tranzitat-o deja și au rămas uimiți de frumusețea locului. Măsura este văzută cu ochi buni și de localnici, care speră să explodeze numărul turiștilor. Drumul Apusenilor are o lungime de 56 de kilometri și este unul dintre cele mai dificile proiecte de infrastructură din ultimii ani.

În 2021, autoritățile din Bihor au dat în folosință primul segment reabilitat. La începutul acestei săptămâni au fost inaugurate și celelalte două porțiuni ale șoselei care fac legătura între comuna Bulz și Beiuș, prin stațiunea turistică Stână de Vale.

„Înainte acest drum era un drum forestier, pe care nu se putea circula. Se circula uneori în condiții foarte grele. Acum este un drum de vis, un drum ca și în palmă.

La noi în comună vin peste 200.000 de turiști anual și așteptăm și investitori, deoarece comuna noastră are un potențial foarte ridicat”
, a declarat Cosmina Piț, viceprimar comuna Bulz.

Pentru ca șoseaua să arate impecabil au fost construite patru poduri și a fost nevoie de spargerea rocilor care blocau traseul. Cei care tranzitează acum drumul au parte de un peisaj de poveste, dar și de un acces mult mai simplu la obiectivele turistice din zonă.

„Stâna de vale cu Izvorul Minunilor, Cascada Vălul Miresei, Cascada Iadolina, zona Coada Lacului, în Remeți iarăși e o zonă de dezvoltare turistică importantă”, a declarat Mircea Mălan, vicepreșdinte CJ Bihor.

Cu ce impresii au rămas primii șoferi care au ajuns pe Drumul Apusenilor 

Primii șoferii au încercat noua șosea chiar înainte ca aceasta să fie inaugurată oficial.

„Am aflat ieri că s-a inaugurat oficial și am zis că îmi iau nepoții și îi aduc. Și sunt nepoții sunt incantați, nu numai de drum, cât și de peisaje, de cascade, de locurile în care ne oprim și mai ales acum peisajele în perioada asta a anului sunt minunate”, „E un drum spectaculos, frumos, merită vizitat. În zonă sunt patru, cinci cascade. Acum, față de ce a fost și ce este acum, este un drum binevenit și sperăm că va fi și foarte vizitat”,
au declarat mai mulți vizitatori.

Și antreprenorii din zonă sunt încântați și speră că vor avea de câștigat de pe urma inaugurării drumului:  „Noi sperăm să atragă foarte mulți turiști în zonă. Este o zonă foarte frumoasă. Traseul este deosebit, de la noi de la pensiune, undeva în jumătate de oră ajung în Stâna de Vale și sperăm că vor și rămâne să înnopteze la noi”.

Drumul Apusenilor a fost realizat printr-o investiție care se ridică la 32,5 milioane de euro.