După ce ne-am bucurat de temperaturi neobișnuit de ridicate, iarna a răbufnit pe neașteptate. Deși suntem la jumătatea lui octombrie a nins în mai multe zone din țară, iar drumarii au intervenit pe șosele la munte. Stratul de zăpadă este deja unul consistent, iar temperaturile au scăzut cu mult sub pragul înghețului. Nici nu se luminoase de ziuă că utilajele de deszăpezire au început să curețe Transalpina. Prima zăpadă din acest sezon s-a depus pe șosele, iar drumarii au muncit la foc continuu ca să curețe drumurile.

Situația s-a repetat și pe Transfăgărășan. Drumul dintre munți a fost complet acoperit de omăt.

Citește și: Cum va fi vremea în octombrie 2023. Prognoza meteo pentru a doua lună de toamnă

„În acest peisaj de iarnă drumul șerpuit dintre munți se vede absolut spectaculos și asta pentru că drumarii au intervenit încă de la primele ore ale dimineții și au curățat carosabilul, au împrăștiat material antiderapant astfel încât șoferii care merg spre Bâlea Lac să poată să circule în siguranță, chiar dacă nu au

anvelope de iarnă”
, a declarat reporterul NEWSTIME. 

Inclusiv proprietarii chioșcurilor de lângă Bâlea Lac au dat la lopată încă de la primele ore ale dimineții. Mulți dintre turiștii care circulau pe șoseaua care leagă județele Sibiu și Argeș au trecut de la toamnă la un peisaj de iarnă autentic, în doar câteva minute. La peste 2.000 de metri altitudine termometrele arătau -4 grade Celsius la ora prânzului, iar mulți dintre cei ajunși în vârf de munte nu erau echipați pentru o vreme atât de rece.

Turiștii sunt sfătuiți să se echipeze corespunzător 

Impresionați de peisajul de la Bâlea Lac au fost și acești turiști din Australia. În vacanța lor prin România, tinerii au vrut să vadă Transfăgărășanul, iar când au ajuns în vârful muntelui au avut parte de o surpriză așteptată, ninsoare și vreme friguroasă.

Turiștii care se aventurează pe munte sunt sfătuiți să fie prudenți și să țină cont de recomandările autorităților.

„În ultimele 24 de ore în munții Făgăraș atitudine peste o 1400 de metri s-a depus un strat de zăpadă de aproximativ cinci, șase centimetri. Rugăm turiștii ce vor să vi facă trasee în munții Făgăraș să echipeze corespunzător sezonului de iarnă”, au transmis autoritățile. Zăpada s-a depus și în Masivul Rarău, unde stratul de omăt depășește zece centimetri.

Turiștii au fost luați prin surprindere de peisajul hibernal.

„Suntem din Chișinău, peisajul este de poveste. Nu ne-am așteptat că vom prinde zăpadă”, au declarat turiștii. Și temperaturile au scăzut brusc sub pragul înghețului, -4 grade se înregistrau de dimineață aici, însă cel mai frig a fost la Vârful Omu. Acolo, mercurul din termometre a scăzut până la -9 grade Celsius.

„Valorile termice vor scădea până spre minus șapte grade în estul Transilvaniei, cam tot în aceleași zone cum a fost și de dimineață rece iar și pentru mâine noapte tot așa spre minus cinci grade”,

a declarat un expert în meteorologie. După acest episod, vremea se va mai încălzi, iar spre sfârșitul săptămânii temperaturile vor ajunge chiar și la 27 de grade.