Mărțișorul este un adevărat simbol al primăverii, fiind îndrăgit de toți românii. În această zi, foarte multe persoane poartă mărțișoare în piept, fiind bucuroase că iarna, considerată o perioadă mai grea, este pe sfârșite iar primăvara își va intra cu adevărat în drepturi.
Tradiția mărțișorului este extrem de veche, chiar de 8000 de ani și este legată în special de superstițiile dacilor. Se spune că aceștia realizau pe timp de iarnă mai multe șiraguri din pietricele albe și roșii, pe care le purtau la gât din prima zi de primăvară.
O altă interpretare a celor două culori celebre spune că roșul înseamnă foc, sânge și chiar soarele de pe cer, care este din ce în ce mai prezent cu venirea primăverii, în timp ce albul amintește de claritatea apelor și de înțelepciune. Dacii foloseau obiectele pe care le realizau în alb și roșu, care ulterior au fost numite mărțișoare, pentru a le aduce noroc pe tot parcursul anului și recolte bogate.
Unde se poartă Mărțișorul? Tradiții și superstiții legate de Vestitorul primăverii
Încă din cele mai vechi timpuri, dacii purtau mărțișoarele în jurul gâtului, din prima zi de primăvară și până când înfloreau copacii, după care atârnau mărgelele în jurul unor crengi, pentru că erau siguri că astfel vor avea parte de fertilitate, prosperitate și spor în casă.
În zilele noastre, tradiția mărțișorului nu mai este cunoscută de foarte multă lume.
În trecut, șnurul împletit din materiale albe și de culoare roșie era purtat doar în jurul gâtului sau, mai târziu, în jurul încheieturii de la mână. Astăzi, doar mărțișoarele de tip brățară se mai poartă la mână, iar aceste obiecte sunt, în general, alese de către doamne sau domnișoare sau oferite femeilor.În ceea ce privește mărțișoarele care se pun în jurul încheieturii, nu există o anumită regulă care să impună purtarea șnurului alb-roșu în jurul anumitei mâini, astfel că acest lucru rămâne la alegerea celui care îl poartă. Lucrurile stau însă complet diferit în ceea ce privește mărțișoarele care se pun în piept, pe haine, acestea trebuie plasate în dreptul inimii, adică în partea stângă. Legenda spune că astfel, prin puterea mărțișorului, dorințele pe care persoanele care poartă astfel mărțișoarele și le pun în prima zi de primăvară se vor transforma în realitate pe parcursul următoarelor luni.
Mesaje și urări de Mărțișor 2024
Primăvara este anotimpul renaşterii, al învierii la viaţă. Vă doresc să aveţi o primăvară minunată, plină de dragoste şi realizări.
Primăvara să-ţi aducă un mărţişor norocos, raze de iubire şi calde adieri de fericire!
Anotimpurile vin şi trec, dar fiecare om păstrează în sufletul său un anotimp. Încearcă să păstrezi primăvara.
Un buchet de ghiocei şi o primăvară superbă pentru o persoană/colegă deosebită!
De sub zăpadă a răsărit un ghiocel şi mi-a şoptit ceva la ureche: A sosit primăvara!
Natura a împletit din flori şi din raze de soare mărţişorul fericirii, pentru ca eu să ţi-l pot oferi azi împreună cu toată dragostea mea.
Bucuraţi-vă de soare, bucuraţi-vă de ghiocei, bucuraţi-vă de frumoasele zile ale primăverii şi primiţi cu drag mărţişorul în sufletele voastre!
Citește și: 1 Martie 2024: Ce semnificație are această zi?
De sub zapadă a răsărit un ghiocel și mi-a soptit ceva la ureche: A sosit primavara!
In prag de Primavara, Martisorul sa alunge spiritele rele si sa-ti umple sufletul de bucurie si speranta.
In aceasta dimineata soarele a batut in geam mai insistent. Ai deschis fereastra si ai lasat primavara sa intre in casa… e 1 Martie,… bucura-te!
In poiana amortita, soarele vaslea usor. Si din iarba vestejita a iesit un martisor!
Am trimis la tine, in zbor/Un mesaj de martisor/Sanatate, fericire/La Multi Ani si numai bine!
Un fir rosu, altul alb/Anotimpuri se despart/Primavara iarasi vine/De la mine, numai bine!
Un fulg de nea ratacitor/Vazand ca primavara vine/Ti-aduce-n zborul sau usor/Un martisor!
Ghiocel de primavara/Tu aduci cu tine soare/Zambete, copilarie/Si dulci soapte sclipitoare!