Sărbătoarea Mărțișorului, așa cum mai este cunoscută ziua de 1 martie, este considerată un adevărat vestitor al primăverii care își intră în drepturi de la această dată. În 2024, prima zi a lunii martie cade într-o vineri. Prima zi din luna martie aduce cu ea mărțișoare, unul dintre cele mai cunoscute obiecte care sunt asociate cu primăvara și cu renașterea naturii.

Mărțișorul, reprezentat de șnurul alb împletit cu cel roșu, se spune că simbolizează vremea caldă și cea rece, pentru că primăvara își fac simțită prezența atât temperaturile mai ridicate, cât și cele

mai scăzute. De asemenea, mărțișorul mai simbolizează și trecerea de la sezonul de iarnă la cel de primăvară.

Tradiții și obiceiuri de 1 Martie 2024 

1 martie aduce tradiții în toată România, însă obiceiurile diferă de multe ori în funcție de zona țării noastre. De exemplu, în Moldova o tradiție spune că fetele sunt cele care le dăruiesc băieților mărțișoare.

Aceștia le întorc favorul în data de 8 martie, atunci când băieții le dau fetelor în cauză flori sau diferite cadouri.

În Banat, atunci când vremea permite acest lucru, fetele se spală cu zăpadă în prima zi de primăvară. Se spune că acest obicei aduce iubirea în viața lor și poate chiar să le aducă o persoană foarte specială în viața lor.

Citește și: Ce nu este bine să faci pe 1 Martie 2024: Tradiții de Mărțișor

Un obicei vechi din Bucovina spune că părinții trebuie să le lege celor mici o monedă de aur sau de argint la mână sau la gât. Se spune că bănuțul trebuie să fie prins cu un fir de mărțișor roșu și unul alb, astfel cel mici vor avea noroc, vor fi sănătoși iar bolile nu se vor atinge de ei.

Un obicei vechi, care încă se mai practică în unele sate din Transilvania, presupune ca mărțișorul să fie purtat în primele două săptămâni de primăvară, după care șnurul se va prinde la

uși, la ferestre sau chiar de coarnele animalelor. Tradiția spune că astfel gospodăria vi fi ferită de necazuri, de spirite rele, iar animalele vor fi sănătoase.

Urări și mesaje de 1 Martie 2024 

Ești frumoasă ca primăvara și umpli cu multă fericire lumea mea. Îmi doresc ca toate momentele bune și distracția să te urmeze pentru totdeauna. O primăvară fericită să ai!

Dragă bunica, cu ocazia zilei de 1 Martie îți trimit cele mai frumoase gânduri și îți mulțumesc pentru toată dragostea și înțelepciunea pe care mi-ai oferit-o mereu. Să fii sănătoasă și fericită!

Parfumul florilor de primăvară, roua dimineților calde, adierea vântului blând al celui mai frumos anotimp, toate acestea să-și găsească locul în sufletul tău!

Zâmbetul sa-ți fie mereu blând precum soarele primăverii.

Inima sa-ți tresară mereu de bucurie la vederea primului ghiocel. Iar minunea renașterii naturii sa-ți aducă aminte ca întotdeauna mai exista o speranță. O primăvara ca-n povesti!

Citește și: Urări de 1 Martie 2024! Surprinde-i pe cei dragi cu mesaje speciale în prima zi de primăvară

Un buchet de ghiocei și o primăvară superbă pentru o persoană mai specială decât toate anotimpurile!

Natura a împletit din flori și din raze de soare mărțișorul fericirii, pentru că eu să ți-l pot oferi azi împreună cu toată dragostea mea.

Îți doresc ca primăvara să îți aducă toate razele de soare și căldura din lume. La mulți ani de 1 Martie și să fii mereu înconjurată de iubire și bucurie!

Un mic mărțișor și un ghiocel iți dăruiesc, ca să știi că a venit primăvara.

E timpul să zâmbești! Inima sa-ți tresară mereu de bucurie la vederea primului ghiocel. Iar minunea renașterii naturii sa-ți aducă aminte ca întotdeauna mai exista o speranță.