Sfinții Împărați Constantin și Elena se sărbătoresc la data de 21 mai 2024. Vezi câteva idei de urări cu ocazia acestei zile importante, pe care le poți transmite persoanelor care își celebrează ziua de nume.

Sfinții Împărați Constantin și Elena se sărbătoresc la 21 mai 2024

Sfântul Constantin a fost fiul împăratului Constantius Chlorus și al Elenei, născut la 27 februarie 272 în cetatea Naissus (actualmente Nis, Serbia).

După moartea tatălui său în 304, a fost proclamat împărat, intrând în conflict cu Maxentiu, fiul împăratului Maximian, care aspira la aceeași funcție.

Înainte de lupta cu Maxentiu din 312, Sfântul Constantin a văzut pe cer o cruce luminoasă cu inscripția „In hoc signum vinces" (prin acest semn vei birui). Noaptea, Iisus Hristos i-a apărut în vis, îndemnându-l să pună semnul crucii pe toate steagurile armatei sale.

Astfel, Sfântul Constantin a ieșit victorios din luptă.

În 313, Sfântul Constantin a emis un decret care a oprit prigonirea creștinilor, permițând astfel creștinismului să devină religie permisă în imperiu. Creștinismul a devenit religie de stat în timpul împăratului Teodosie cel Mare (379-395).

Sub domnia Sfântului Constantin s-a ținut primul Sinod Ecumenic la Niceea în 325, unde a fost înlăturată erezia lui Arie și au fost alcătuite primele articole din Crez.Sfântul

Împărat Constantin a murit în 337, la zece ani după moartea mamei sale.

Citește și: La ce oră începe slujba de Sfinții Constantin și Elena 2024. Programul liturgic pentru data de 21 mai 2024

Împărăteasa Elena, mama Sfântului Constantin, a descoperit pe dealul Golgotei crucea pe care a fost răstignit Hristos. A construit Biserica Sfântului Mormânt, Biserica din Bethleem, cea din Nazaret și multe alte locuri sfinte.

Catedrala Patriarhală din București este unul dintre cele mai vechi lăcașuri de cult din țară închinate Sfinților Împărați Constantin și Elena. Ctitorită de voievodul Țării Românești, Constantin Șerban Basarab (1654-1658), a fost sfințită în 1658 de patriarhul Macarie al Antiohiei, împreună cu mitropolitul Ștefan al Țării Românești și episcopii de Râmnic și de Buzău.

În 2002, la sărbătoarea hramului catedralei, o delegație a Bisericii Ortodoxe din Cipru a dăruit patriarhului Teoctist Arăpașu o raclă cu moaște ale Sfinților Împărați Constantin și Elena, aduse de la Mănăstirea Kykkos, împreună cu o

copie a icoanei Maicii Domnului pictată de Sfântul Evanghelist Luca, păstrată în mănăstirea cipriotă.

Urări de Sfinții Împărați Constantin și Elena

  • La mulți ani, plini de bucurie și sănătate! Fie ca Sfinții Constantin și Elena să te ocrotească și să-ți aducă multe împliniri!
  • De ziua numelui tău, îți doresc o viață plină de lumină, fericire și împliniri. La mulți ani, cu ocazia zilei tale onomastice!
  • Fie ca Sfinții Constantin și Elena să te binecuvânteze cu sănătate, pace și noroc! La mulți ani fericiți!
  • Cu ocazia zilei tale onomastice, îți doresc tot ce e mai bun pe lume, sănătate și multe zâmbete. La mulți ani, binecuvântați!
  • Să ai parte de o zi minunată și de un an plin de realizări! La mulți ani de Sfinții Constantin și Elena!

Citește și: Horoscopul pentru luna iunie 2024: Nativii din zodia Leu vor avea parte de o lună plină de oportunități

  • La mulți ani, de ziua numelui tău! Fie ca această zi specială să fie începutul unui an plin de bucurii și reușite!
  • Cu ocazia sărbătorii Sfinților Constantin și Elena, îți doresc sănătate, iubire și multe clipe fericite! La mulți ani!
  • De ziua ta onomastică, îți trimit cele mai calde gânduri și urări de bine. La mulți ani, fericiți!
  • Fie ca Sfinții Constantin și Elena să te binecuvânteze cu bucurie și pace în suflet. La mulți ani!
  • La mulți ani de ziua numelui! Să ai parte de sănătate, fericire și multe momente frumoase alături de cei dragi!

Sursă: crestinortodox.ro