Fermierii din Moldova sunt gata să jure că au descoperit cauza încălzirii excesive și a secetei care pârjolește ogoarele. Ar fi vorba despre rachetele antigrindină. Oamenii se plâng că în loc să aducă ploile, dispozitivele mult lăudate de autorități alungă norii.
După perioadele secetoase din ultimii ani, fermierii din Prahova au găsit un vinovat pentru lipsa precipitațiilor, mai exact rachetele antigrindină, despre care spun că ar distruge norii. Sistemul național antigrindină a devenit funcțional de luni, 15 aprilie, iar acest lucru i-a înfuriat pe agricultori.
„Nu vrem să mai tragă cu aceste rachete, pe care ei le numesc antigrindină. Noi le numim anti-fermier. Este un dezastru în momentul în care trag toată apa, se condensează într-un singur loc, cade toată acolo.
Fermierii se plâng că rachetele antigrindină afectează culturile
Și fermierii din Vaslui se plâng că intervenția cu rachete antigrindină afectează culturile. „Realitatea e că se dispersează norii și nu plouă, nu ne plouă. S-a întâmplat odată de au dat 12 rachete și chiar a ieșit soarele la interval de 20 de minute cred și noi ne lungim ochii să cadă ploaia”,
a mai declarat un fermier.Specialiștii Ministerului Agriculturii spun că nivelul de poluare provenit de la 700 de rachete care într-un an acoperă 170.000 de hectare este egal cu cel produs de șase tractoare, care parcurg 50.000 de kilometri. E drept, lipsa de precipitații se vede și în sudul țării, acolo unde Dunărea seacă de la o zi la alta. Debitul normal ar trebui să fie la aproape 8.000
de metri cubi pe secundă. Acum, însă, e la numai 5.000 de metri cubi. Dacă aceste valori vor mai scădea, este posibil ca în unele localități din sudul țării alimentarea cu apă să fie restricționată.