Medicii i-ar fi făcut perfuzii lui Rareș și l-ar fi trimis acasă la prima oră a dimineții, acuză rudele.
Citește și: Rezultatul autopsiei în cazul lui Rareș Ion! „Maru” a fost reținut de DIICOT, după moartea prietenului său
Maru, cel care îi pregătise dozele de metadonă, era mai lucid, dar total imun la suferința lui Rareș. Transmitea totul printr-un live pe TikTok pe care îl puteau vedea doar cei care plăteau pentru acest tip de conținut.
„Băi, eu nu bag legale, vere. Eu beau d-asta o dată la ceva timp și mă simt bine, știi ce zic?”, spunea Maru, pe live.
„Erau 300 de persoane pe live care îl rugau pe Maru să nu mai filmeze și să sune ambulanța, dar l-a lăsat acolo”, a declarat o persoana care a urmărit live-ul.
Iubita lui Maru a fost cea care a chemat ambulanța când a văzut întreaga scenă. O noapte întreagă lui Rareș i s-au făcut perfuzii la Spitalul Floreasca.
„Dacă un pacient ajunge la spital cu semne de supradoză.
Mama lui Rareș i-ar fi implorat pe medici să îl mai țină în spital
Doar că Rareș n-ar fi refuzat, spun rudele. Medicii l-ar fi trezit la șapte dimineața și l-ar fi pus să semneze foaia de externare. Mama băiatului i-ar fi implorat pe doctori să-l mai țină în spital, dar aceștia ar fi refuzat. Ajuns acasă în jurul orei opt dimineața, băiatului i s-a făcut din nou rău, așa că fratele lui geamăn s-ar fi dus fugind până la farmacie. Când s-a întors, l-a găsit mort, spun rudele.
„Șansele dacă ar fi rămas în spital să ajungă într-o secție ATI, acolo se tratează cel mai bine cazurile acestea de sevraj. În cazul intoxicațiilor multi medicamentoase, prognosticul este destul de infaust, dar fiind într-o secție de ATI, lucrurile ar fi putut să aibă un curs diferit”, a declarat Eduar Motoescu, șef de secție Spitalul Obregia.
La necropsie, medicii au descoperit că tânărul de 20 de ani avea în organism șase tipuri de droguri, între care benzodiazepine, metadonă și etnobotanice, substanțe periculoase consumate separat, cu atât mai mult combinate.
„Arată faptul că pacientul avea un istoric adictiv îndelungat. De obicei cam așa se ajunge la o asemenea poliadicție, o însumare de substanțe care însumate duc la efecte uneori devastatoare, cum din nefericire s-a și întâmplat pentru tânărul în cauză”, a adăugat Eduar Motoescu, șef de secție Spitalul Obregia.
Acum, trupului Rareș a fost depus la capelă, unde părinții, fratele și prietenii au venit să își ia rămas bun. „Era un băiat bun, nu i-a făcut rău nimănui niciodată și a picat într-o situație nasoală și să se liniștească în pace. Atât am de zis ”, a declarat un apropiat.
Rareș Ion, un copil de nota 10
Până duminica trecută, Rareș era optimist și mândru că reușise de câteva zile să nu mai consume droguri. Luase decizia să devină un exemplu pentru fratele lui geamăn. Luni însă ar fi recidivat și mama lui l-ar fi dat afară din casă.
„S-a certat rău cu mama lui pe zi și l-a dat afară din casă. Maru l-a sunat să vină la el, că are droguri de la o fată și să vadă ce fac cu ea, ori o vând, ori o consumă. Maru îi făcuse șase grame de metadonă, le-au băgat amândoi”, a declarat iubita lui Rareș, pentru Cancan.
Imaginile șocante care au umplut internetul au stârnit un val de reacții. Ca o ironie amară a sorții, Rareș era priceput la chimie. La 14 ani devenise celebru și participa la tot felul de emisiuni educative.
„În clasa a noua era unul dintre cei mai inteligenți oameni pe care îi știam. Puteam să bag mâna în foc pentru el. Avea niște preocupări de copil inteligent, era chiar strălucit. Știa să spargă site-uri singur, avea tot felul de subiecte mișto de discuție. Era peste nivelul mediu cu mult”, a declarat o fostă colegă de liceu cu Rareș.
Ajuns însă în anturaje greșite, colegii de liceu l-au văzut cum se degradează. „Când a terminat el clasa a 12-a și urma să dea BAC-ul știu că atunci l-am văzut ultima dată și am încercat să-i explic niște chestii legate de anumite opere pentru BAC, să-l ajut, că urma să susțină examenul și nu putea să fie atentat mai mult de două fraze. Adică s-a văzut un regres cognitiv clar”, a mai spus aceasta.
Povestea lui Rareș e din păcate povestea a mii de tineri din România, dar nu știm nici măcar cu aproximație câți, pentru că la noi în țară nu avem un registru sau o evidență a dependenților de droguri, așa cum există de exemplu în Marea Britanie și în Germania. Nici centrele noastre de dezintoxicare nu sunt ce trebuie, spun mulți. Avem secții de psihiatrie învechite, unde dependenții sunt de multe ori legați și tratați cu forța și nu avem o strategie clară de a îi reabilita complet. Mai mult decât atât, pacienții se pot externa pe propria semnătură.