În Danemarca, biologii se străduiesc să restaureze paradisul subacvatic prin plantarea de iarbă de mare. Voluntarii și specialiștii pregătesc lăstari pentru a contracara eutrofizarea, un fenomen care a redus dramatic numărul de pești. De la începutul plantărilor în 2020, s-a observat o revenire semnificativă a vieții marine în zonele afectate.

Biologii danezi revitalizează ecosistemul maritim

Biologii din Danemarca încearcă să readucă la viață paradisul subacvatic din mare. După ce apele au fost lăsate fără pești, specialiști mizează pe iarba de mare pentru a le veni în ajutor. Cu găleți în mână mai mulți biologi și voluntari pregătesc lăstar de iarbă de mare pentru a fi plantați pe fundul mării în Danemarca.

Aceștia vor ajuta la refacerea vieții subacvatice după ce în ultimii ani s-a văzut o scădere tot mai mare a numărului de pești.

Fiordurile din Danemarca suferă de eutrofizare, un proces care duce la creșterea micro-organismelor și a algelor în mare. Acestea acoperă suprafața apei, blochează lumina și elimină oxigenul ucigând plantele sau peștii. Iarba de mare ar reprezenta, însă, un colac de salvare, spun specialiștii.

Citește și: VIDEO Canicula devastatoare aduce incendii și evacuări în Grecia

Primele plantări de iarbă de mare au început din 2020, iar de atunci a fost raportată o revenire a vieții subacvatice în zonele vizate. Danemarca se confruntă cu mari probleme de mediu, potrivit autorităților din cele o sută nouă zone de coastă ale țării doar cinci sunt cu adevărat curate.