Într-o ședință scurtă a Consiliului Suprem de Apărare al țării, România a decis să doneze Ucrainei un sistem de apărare aeriană Patriot. Această decizie vine cu condiția ca România să primească în schimb un echipament similar pentru a-și asigura protecția națională. În aceeași ședință, Președintele Klaus Iohannis a anunțat că se retrage din cursa pentru poziția de secretar general al NATO, susținându-l pe premierul olandez Mark Rutte pentru această funcție.

România donează Ucrainei un sistem de protecție Patriot

România va dona Ucrainei un sistem de apărare aeriană Petriot. Decizia a fost luată în Consiliul Suprem de Apărare al țării. Președintele Klaus Iohannis a anunțat tot în cadrul ședinței că renunță la competiția pentru șefia NATO.

Iasmina Ardelean: „Deși a fost o ședință scurtă a CSAT, deciziile luate sunt majore.

România va dona un sistem de apărare antiaeriană Petriot către Ucraina. Însă condiția pentru a ceda acest sistem este ca țara noastră să primească la schimb unul similar care să asigure protecția necesară.

Citește și: Minivacanță de Rusalii. Angajații beneficiază de zile libere cu ocazia Rusaliilor 2024

Mai ales că în acest moment România are patru astfel de echipamente dintre care doar două sunt operaționalizate, așa că mai rămânem cu unul singur.

Între timp, Președintele Ucrainei a mulțumit pentru această decizie. De asemenea în ședință președintele Klaus Iohannis a anunțat că se retrage din cursa pentru șefia NATO, astfel s-a luat decizia ca România să îl susțină pentru acest post pe premierul olandez, Mark Rute.”