În aceste condiții nu e de mirare că tot mai multe persoane se trezesc mai obosite decât erau atunci când s-au culcat. Medicii atrag atenția că lipsa somnului poate avea efecte asupra întregului organism.

Cea mai ridicată temperatură nocturnă din istorie s-a înregistrat la Oravița, 29,6 grade acum două nopți, 32 s-au înregistrat în același loc și noaptea trecută. La Sulina au fost 28 de grade, iar la Galați 27.

Oamenii se îmbolnăvesc din cauza nopților tropicale

În Capitală temperatura minimă nu a coborât sub 25 de grade. Să dormi în așa căldura a devenit un chin, nicidecum o plăcere:„ Cu tot aerul condiționat nu că nici el nu mai face față.”

Citește și: VIDEO Teoriile conspiraționale bat realitatea! Mulți nu cred în temperaturile record din ultimele zile

Infernal și obositor, așa descriu oamenii somnul pe timpul nopții sau mai degrabă lipsa lui. Consecințele se resimt asupra întregului organism. La camerele de gardă ale spitalelor vin tot mai mulți pacienți care au probleme de somn. „Dacă nu ating un somn odihnitor vor ajunge să fie obosiți chiar până la o epuizare și crește și nivelul de iritabilitate, adică persoanele vor deveni mai nervoase că nu se simt odihniți, că sunt epuizați și aici vorbim în general de pacienții cu boli respiratorii cronice.”

Ce spun specialiștii despre acest aspect

Lipsa somnului poate duce și la tulburări ale creierului: „Capacitatea de reacție a organismului este redusă considerabil datorită hormonului de stres, cortizolul, care se descarcă din creier în sânge într-o calitate mai mare. Creierul dă semnal organismului să poată să conserve energia de care avem nevoie.”

Temperatura din camera unde dormim ar trebui să fie mai scăzută față de cea unde stăm de zi cu zi, astfel că specialiștii ne recomandă o

temperatură cuprinsă între 16 și 22 de grade pe perioada somnului.

Citește și: VIDEO Incendiu de proporții în județul Brăila! O pădure din apropierea unei stațiuni balneare a fost făcută scrum

Și nivelul de umiditate în dormitor este important, iar pentru cine nu are aparat de aer condiționat sau ventilator există soluții pentru un somn bun chiar și pe caniculă.

„Pot pune apă rece la congelator să scadă temperatura patului înainte de culcare, să poarte șosete reci umezite înainte de culcare în apă foarte rece”

Din cauza căldurii extreme numărul de apeluri la serviciul de ambulanță București Ilfov a depășit într-o singură zi cifra de 2000 la nivelul întregii țări operatorii STS ai serviciului de urgență au avut aproape o sută de mii de apeluri.